Csodagyerekek és világsztárok

A Virtuózok első nemzetközi évada sikeres volt.

Péntek este a Szuperdöntővel véget ért a nemzetközivé bővült Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutató műsorsorozat hatodik évada. Az idei műsorfolyam a Visegrádi Négyek és Szerbia tehetségeit mutatta be, mind az öt ország televízióin sikerrel futott a Virtuózok V4+. A világon első és egyedülálló, nemzetközi komolyzenei tévéshow december 18-i fináléján országonként egy-egy fődíjast hirdettek, a versenyzők díjai és különdíjai elérték a bruttó 100.000 Eurót, melyet a Magyar Nemzeti Bank ajánlott fel. A megújult műsorformátum igen pozitív visszajelzéseket kapott itthon és külföldön, szakmai lapoktól és a közönségtől egyaránt, a lengyel TVP Kultura például megötszörözte átlagos nézettségi mutatóit a műsor közvetítései során.

Hetekig tartó nagyszabású műsorfolyam után véget ért a Virtuózok V4+ - Közös nyelven zenélünk komolyzenei tehetségkutató. A hatodik évad most először nem csak a magyar tehetségeket kereste, hanem a visegrádi négyek többi országából (Lengyelország, Szlovákia, Csehország) és a vendégként meghívott Szerbiából is várta a résztvevőket. Peller Mariann producer a műsor utolsó adása után úgy nyilatkozott, hogy a sikeres és példátlan nemzetközi összefogás azt bizonyítja, van igény a nemzeteket összekötő kultúrára, és szeretné folytatni a műsorsorozatot, más országok bevonásával is. A Virtuózok iránt több ország tévétársasága is aktívan érdeklődik, Dél-Amerikától Ázsiáig. A részt vevő országokban a helyi válogatókból kerültek ki azok a 6-19 év közötti tehetségek, akik bekerültek a nemzetközi műsorba. Az elődöntők során a nemzetközi zsűri országonként 2-2 versenyző juttatott be a december 18-i fináléba, ahol országonként egy győztest hirdettek.

A Virtuózok első nemzetközi évadának győztesei:

Rozsonits Ildikó (14, zongora) Dawid Siwiecki (14, harmonika), Ajna Marosz (13, furulya), Vuk Vukaljovic (15, gitár) és Martin Sulc (18, harmonika).

A műsor házigazdái a legendás német showman, Thomas Gottschalk és Ida Nowakowska lengyel műsorvezető voltak. A zsűribe minden részt vevő ország egy-egy, elismert szakmai tudású tagot delegált. Ezen felül világsztárok szerepeltek szuperzsűritagként vagy  vendégfellépőként. Így került be egy-egy epizódba Gabriel Prokofiev zeneszerző, Maxim Vengerov hegedűművész, Coco König színésznő, Maestro Plácido Domingo operénekes és Lang Lang, világhírű kínai zongoraművész.

A műsorsorozat zenéjét Ifjabb Plácido Domingo szerezte, melyet a Budafoki Dohnányi Zenekar adott elő, Maestro Domingo vezényletével. A nemzetközi összefogásban megvalósult műsort a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Minden eddigi adás visszanézhető több nyelven, a Virtuózok YouTube csatornáján.

Hirdetés