2021. március 1-7., idén is lesz BIDF

Nyilvános a BIDF 2021 versenyprogramja.

Nemzetközi fesztiváldíjas filmalkotásokkal érkezik a 7. Budapest International Documentary Festival. Az öreg Gorbacsovtól a sztriptíz táncos mérnökig, az anorexiás fotóművésztől a képtolvajig, ördögökről és angyalokról szóló történetek a filmvásznon. Az elmúlt hat év nemzetközi-, és legfőképp a hazai közönség köreiben elért sikerei és telt házas vetítései után a Budapest International Documentary Festival 2021-ben hetedik alkalommal hozza el Magyarországra mindazokat a kiváló filmalkotásokat, amelyek jószerivel másképp nem jutnának el a hazai közönséghez. 

2021-ben olyan filmek szállnak versenybe, mint a sok egyéb más díj mellett Európa filmdíjra is jelölt filmek:

•          Acasa, my home (Radu Ciorniciuc – Oroszország)

•          Little Girl (Sébastien Lifshitz – Brazília)

a Sundance fesztivál díjazottjai:

•          Isten hozott Csecsenföldön / Welcome to Chechnya (David France – USA)

•          A festőművész és a tolvaj / The Painter and The Thief (Benjamin Ree – USA)

az IDFA Award legjobb rendezés díja:

•          Gorbachev. Heaven (Vitalij Manszkij –Oroszország)

valamint a nemzetközi sajtóban is nagy port kavart

•          Caught in the Net (Vít Klusák, Barbora Chalupová – Csehország)

A versenyfilmek teljes listája a fesztivál hivatalos honlapján tekinthető meg.

A Budapest International Documentary Festival a világ legrangosabb és legújabb (2019-ben és 2020-ban készült) nemzetközi sikerfilmjeit vonultatja fel.  Az Oscar-díjas, Oscar-jelölt, Európa-díjas, Velence, Locarno, Karlovy Vary, Berlinale, Sundance fesztiválokon díjazott egész estés filmek magyarországi versenye a BIDF. A BIDF 2021 díjairól rangos, 25 nemzetközi-, és hazai szaktekintélyből, alkotóból álló zsűri dönt.

A Budapest International Documentary Festival versenyfilmjeinek meghívott alkotói minden vetítést követően közönségtalálkozókon avatják be a nézőket a filmek kulisszatitkaiba. A fesztivál egy hete alatt 30 versenyfilm több mint 100 vetítése látható majd párhuzamosan a Cinema City MAMMUT termeiben. A korábbi években január végén megrendezett fesztivált 2021-ben március elejére tették át a szervezők, bízva abban, hogy kora tavasszal már biztonságosan lehet a fesztivált megtartani.

További információk a fesztivál folyamatosan frissülő hivatalos honlapján, valamint a Facebookon olvashatók.