Még utoljára 2020-ról - Bookline Top50

Főztünk, meséltünk, okosodtunk.

A Bookline decemberi sikerlistája arról tanúskodik, hogy az emberek ünnepi szokásai mit sem változtak: mesélünk és főzünk, illetve szívesen vesszük a nálunk tapasztaltabbak életvezetési tanácsait. Az év utolsó hónapjában Kepes András gondolatai keltették a legnagyobb figyelmet, Edith Eva Eger várva várt új könyve lett a második, a legendás zenész, Presser önvallomása pedig a harmadik.

A lista első helyét megszerző Kepes András új könyvében arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehet-e boldog egy intelligens ember manapság. A boldog hülye és az okos depressziós lapjain megfogalmazott gondolatok magukkal ragadják az olvasót, és szinte biztos, hogy a könyv végére érve mindannyian egy kicsit boldogabbak és egy kicsit kevésbé depressziósak leszünk.

Edith Eva Eger Az ajándék című könyve szelíden bátorítja az olvasóit arra, hogy változtassák meg azokat a gondolatokat és viselkedéseket, amik gúzsba kötik őket, megakadályozzák továbblépésüket. A szerző, akinek korábbi sikerkönyve, A döntés is felkerült sikerlistára decemberben, inspiráló és gyakorlati tanácsokkal segít, hogy megszabaduljunk minden olyan mintától és beidegződéstől, ami megbéníthat minket. Listánk első két helyezettje az e-könyvek között is megszerezte a dobogó első,- illetve második helyét.

Presser Gábor személyes hangú Presser könyve I. című életrajzi írása egy legendás korszak történetét meséli el, segítségével beleshetünk a stúdiók, az LGT és a Vígszínház kulisszái mögé, olvashatunk a sok munkával eltöltött több mint ötven évről.

A karácsonyi időszak igazán alkalmas arra, hogy több időt töltsünk a konyhában. Dragomán György eddig közösségi oldalakon bemutatott receptjeit végre kötetbe rendezve is olvashatjuk, emellett továbbra is keresett Fördős Zé Megúszós kaják-sorozata, melynek most második kötete került fel a Bookline sikerlistájára. A közismert gasztroblogger könyvében helyet kaptak pofátlanul egyszerű és kicsit összetettebb receptek is. Steiner Kristóf régóta az olvasók kedvence. Legújabb szakácskönyvében Határtalan házikonyha címmel osztja meg tapasztalatait arról, hogy leginkább abból főzzünk, amink van, és minden helyettesíthető aszerint, mit találunk meg a kamra vagy a közeli közért polcain. De Borbás Marcsi nélkül sincs karácsony, ezúttal egy korábbi receptgyűjteménye, A sűrűje - 100 szívmelengető recept mutatja be a szerző utánozhatatlan és ínycsiklandó stílusát.

A karácsony nemcsak főzésre, de ajándékozásra is csábít mindannyiunkat, látványosan megfigyelhető ez a gyerekeknek szánt meglepetéseknél. A legolvasottabb könyvek listájára változatos tematikájú gyerekkönyvek kerültek fel az elmúlt hónapban. Sokak kedvence a Ropi sorozat: legújabb epizódja a Mély víz, amely egy kalandos családi utazás mindennapjait mutatja be a szokásos Ropi stílusban - kicsit fáj, de nagyon szeretjük. Bartos Erika két könyvvel is felkerült a listára, a Csengettyűk című kötetben Bogyó, Babóca és barátaik a karácsonyi asztalnál ülve elevenítenek fel tizenkét régi történetet, a Bogyó és Babóca - Hónapok meséi pedig szintén tizenkét mesét rejt, ezúttal a hónapokhoz kapcsolódva. És végre újra elmerülhetünk Rumini világában Berg Judit jóvoltából. A Rumini és az elsüllyedt világ Egérvárosba helyezi a különleges kalandok helyszínét. A főhősök a sok kaland után egy kis egérvárosi nyugalom és megérdemelt semmittevés után áhítoznak. Vajon hogy alakul sorsuk? Megkapják a hőn áhított nyugalmat?

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: decemberben a program szakmai zsűrije Jamie Littler Zúzmaraszív című könyvét választotta. A szakmai csapat részéről Mutier Uszama tanár így nyilatkozott a könyvről: „A Zúzmaraszív fedélzetén nem csak főszereplőink, Ash és társai érezhetik magukat fagyos hangulatban, hanem mi is, hiszen minket is magukkal visznek egy izgalmas utazásra ebbe az új, havas világba. Milyen kívülállónak, különlegesnek lenni? Hogyan küzdhetünk meg önmagunkért? A gyönyörű képekkel illusztrált történet méltó helyet foglalhat el a klasszikus kedvencek között – elgondolkodtat és kellő izgalmakkal szolgál olvasója számára.”

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.