Az Átlátszó Hang Fesztiválon mutatják be a Müpa Zeneműpályázat díjnyertes alkotását

A Müpa 2020 decemberében lezárult zeneműpályázatán 48 zeneszerző és alkotótársaik 54 műve kapott díjat.

A legkiválóbbnak értékelt pályamunkák közül az első darab ősbemutatójára január 15-én kerül sor az Átlátszó Hang Fesztiválon: Virág Anna Virág Therapy of a Bipolar Bear című kamarazenekari műve első ízben hallható a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar előadásában, Ajtony Csaba (lásd fotónvezényletével. A koncertet a Müpa Home online közvetítéssorozatának köszönhetően élőben követhetik a nézők a Müpa weboldalán.

A koncert műsorát keretező két névrokon szerző, a dalszerző és szimfonista Franz Schubert és a zenéjében mesterséges intelligenciát alkalmazó Alexander Schubert munkássága között eltelt százötven év során a zenéhez való viszonyulásunk drámai változásokon ment keresztül. A Bécsi Zeneakadémia volt hallgatói által 2007-ben alapított MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar a koncerteket összművészeti alkotásokként fogja fel. Az együttes a mai zeneszerzőkkel való együttműködése mellett bemutatja a 20. századi közép-európai zene, valamint a historikus repertoár a mai zenére jelentős hatást gyakorolt műveit is.

„Az arrangement, azaz a létező darabok újrahangszerelésének és átdolgozásának műfaja a barokk és a romantika idején a zeneszerzők mindennapos eszköztárának része volt. Liszt például számos Beethoven-szimfóniából írt szenzációs zongoradarabot” – mondta el Ajtony Csaba, a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar karmestere. Legújabb programjuk Franz Schubert Rosamunda című színpadi kísérőzenéje legismertebb részeinek – a három közjátéknak – három ma élő zeneszerző által készített átdolgozásával indul, majd Mirela Ivičević darabjával folytatódik. A Bécsben élő komponista 2021-ben rövid időn belül másodszor mutat be új művet a donaueschingeni fesztiválon, ami biztos jele „rocksztárrá” válásának. Művei gyakran építenek teátrális és a társadalmi szerepvállalást szövegesen is hangsúlyozó elemekre. Őt a román származású, tanulmányait Párizsban folytató, majd ott végleg letelepedő George Enescu egzotikus utolsó műve követi, aki világhírű „átutazóként” hagyott nyomott a 20. századi közép-európai zenében. Illés Márton, a Sonus Alapítvány megrendelésére és az Ernst von Siemens Music Foundation támogatásával írt Ljubljana-rajzok alkotójának elismertségét számos díj és felkérés tanúsítja, darabjait Európa-szerte előadják.

A szintén ősbemutatóként megszólaló Virág Anna Virág-kompozíció a Müpa zeneműpályázatának díjnyertes alkotása volt a kamaraművek kategóriában. A koncert programjának fontos szervezőelemei a darabokban fellelhető stiláris utalások, valamint az apparátus és a hangminőség változatossága. Ezekhez illeszkedik Virág Anna Virág új darabja is, amelyet Ajtony Csaba karmester „egy kialakult alkotói karakterrel rendelkező, érett stílusú szerző fiatalkori alkotásához” hasonlított. Maga a szerző így foglalta össze Therapy of a Bipolar Bear című művének keletkezését: „Eredetileg egy jazz-formáció újragondolását terveztem, és a darab zenei anyaga kezdetben a Polar Bear együttes Held on the Tips of Fingers című albuma által inspiráltan kezdett formát ölteni. Miközben a Jazzwise oldal 100 Jazz Albums That Shook The World listájának lemezeit hallgattam, különös élmény volt rátalálni egy olyan zenére, amiről mindig is sejtettem, hogy létezik valahol. Az apparátus a darab írása alatt jócskán megváltozott: a bőgőt végül kivettem, de lett benne cimbalom, hungarocell téglák és egy nagy doboz, ami teljesen új ötlet. Számomra az a megnyugtató a komponálásában, hogy bármit beleírhatok a darabomba, aminek tetszik a hangja. Nem tudok szabályt szegni, csak bővíteni a palettát!”

A koncert az Átlátszó Hang Fesztivál és a Sonus Alapítvány együttműködésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg.

2021. január 15., 19:30

Müpa Home LIVE: Schubert & Tsai

A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje

A koncert Facebook-oldala: