Melissa Reddy: Higgyetek bennünk (21. Század Kiadó)

Hogyan csinált bajnokcsapatot Jürgen Klopp a Liverpoolból?

2015 szeptemberében a Liverpool csapata „úgy nézett ki, mint egy rakás szanaszét heverő alkatrész, amelyek sehogyan sem illenek össze egymással.” A klub régi sikerei megkoptak, gyakorlatilag a tönk szélén állt. Suárez távozásával hatalmas veszteség érte a csapatot, az új igazoltak nem tudták pótolni. Felszabadult játék helyett eluralkodott a félelem. A játékosok padlón voltak, Brendan Rodgers, a vezetőjük is bizonytalan volt magában. Ian Ayre, a Liverpool ügyvezető igazgatója, még szeptember közepén folytatta le azt a telefonhívást, amely örök időkre megváltoztatta a klub sorsát. Marc Kosicke-t, Jürgen Klopp ügynökét tárcsázta fel, amit hamarosan egy Skype-on folytatott megbeszélés is követett. Természetesen Rodgers leváltása, megviselte a játékosokat. Mégis izgatottan várták Kloppot, mert tudták, egyedülálló dolgokra képes. A váltás hírére a szurkolók is fellélegeztek, akik már a 2014-2015-ös idény óta kampányoltak a közösségi médiában Klopp mellett. Mindenki a megmentőt látta az új edzőben, és ennek az érzésnek az összekovácsoló ereje hatalmas lehetőséget rejtett. A német vezető pedig ki is használta. Klopp megjelenése a Liverpoolban valami nagyon újat hozott. Hiába mondja azt, hogy „Én csak egy hétköznapi fickó vagyok a Fekete Erdőből. Semmi különleges nincs bennem.”, ha a látásmódja mégis teljesen egyedi.

Adva van egy edző, aki tökélyre fejlesztette azt, hogyan lehet kudarcra ítélt csapatokat talpra állítani. Aki képes elérni, hogy utóbb a legnagyobb csalódások is fontos tapasztalatot, sőt, extra motivációt jelentsenek a játékosainak. Aki szenvedélyesen túlfűtött, harcos lelkű, de igazi építő személyiség. Aki rájött, hogy a játékosok szempontjából mekkora jelentősége van a pszichológiának. Aki tudja, hogy a csapat csak akkor tud olajozott gépezetként összedolgozni, hogy megtalálja az identitását. Aki felfedezte, hogy az igazi TEAM a következőkből áll össze: T – találékonyság, E – elkötelezettség, A – ambiciózus, M – mentálisan erős gépezet. Aki tudja, milyen fontos egy jó elemző csapat, és az, hogy a klubban lévők agyának tudását összetegyék. Aki mindig hangsúlyozza, mennyit ér a közösség ereje, és egy csapatban mindenkinek fontos a munkája: az edzőé, játékosoké, stábtagoké, gondnoké, takarítóké: „Klopp elültette bennünk az érzést, hogy összetartozunk, és hogy együtt, közösen vagyunk a Liverpool”.

A rengeteg interjú alapján összeállított kötet kevésbé ismert történetekkel is meglepi a rajongókat. A könyvből az is kiderül, hogy mit mondott a sztáredző Fergusonnak, amikor az éjszaka közepén felhívta a jó hírrel. Megismerhetjük, milyen volt Klopp gyerekkora egy olyan apával, aki igazán keményen bánt vele, és versenyzett vele minden sportágban. Mi a pontos háttere annak, hogy Klopp példanélküli módon játékosból egész fiatalon lett azonnal edző a Mainzban. Milyen előnyökkel jártak Liverpoolban a családokat is bevonó nyaralások, illetve csapatbulik, mellyel Klopp az összetartozást erősítette. Milyen profi statisztikai módszerekkel, és elemzői csapattal döntöttek az átigazolásokról. Megtudhatjuk azt is, hogy jöhet bármilyen mélyről valaki, idősebb korában is szupersztárrá érhet, melyre Mané és Salah története a legszebb példa. De a karizmatikus edző Liverpoolban töltött munkáját bemutató kötet nem csak a focirajongóknak vagy az edzőknek lesz izgalmas. Minden olyan vezető számára komoly szellemi muníciót tartogat, aki embereket irányít, legyen az egy hatalmas cég vagy egy kisebb közösség.

„Hihetetlen történetünk, avagy mire képes egy szupermenedzser – ez a könyv teljes pompájában meséli el a Liverpool-sztorit.” Jordan Henderson

A Liverpool FC 2020-ban káprázatos teljesítménnyel megnyerte az Egyesült Királyság első ligáját, a Premier League-et. A focitörténelemben először fordult elő, hogy ugyanaz a brit csapat egyidejűleg birtokolja a BL-győzelmet, a Szuperkupát és a FIFA-klubvilágbajnoki címet. Ez pazar, elsöprő diadal a futball világában. Jürgen Klopp újraélesztette a csapatot, amikor az már harminc éve nem szerzett országos bajnoki címet. A Higgyetek bennünk pengeéles, megvilágító erejű képben összegzi a játékosok, az edzők és a klubvezetők gondolatait. Mindenki megszólal a riportokban, a rajongók, a háttéremberek és a kulcsfigurák, így a csapatkapitány, Jordan Henderson és természetesen maga Klopp is. Kihagyhatatlan kötet a Liverpool FC és Jürgen Klopp rajongóinak - azoknak, akik élnek-halnak a fociért, valamint a kimagasló üzleti és vezetői teljesítmények iránt érdeklődőknek.

A szerző, Melissa Reddy Dél-Afrikában született. Az Independent focirovatának főállású újságírója, emellett a BBC, a Sky Sports és a Premier League Productions számára is készít tudósításokat európai focieseményekről.

Idézetek a könyvből

„Amíg magaddal küzdesz, mindig csak veszíteni fogsz.”

„Holnaptól napi huszonnégy órában a Liverpoolé vagyok.” – Jürgen Klopp

„Nincs még egy olyan szurkolótábor, amelyik ilyen óriási elvárásokat támasztana a saját vezetőivel szemben.”

„Minél részletesebben elemezték Klopp módszereit, amelyeket a Mainznál és a Borussia Dortmundnál alkalmazott, annál inkább meg voltak győződve róla, hogy ő lesz a menedzser, aki képes összerántani és magasabb szintre emelni a klubot.”

„Apja nevelte belé, hogy az életben semmibe sem érdemes belefogni, hacsak az ember száz százalékig nem kötelezi el magát mellette. Ő tanította meg arra is, hogy a hozzáállás fontosabb a tehetségnél, továbbá ő ültette el benne a fáradhatatlan munkamorált, és alighanem neki köszönhette a tűrőképességét is.”

„Világossá tette a számunkra, hogy a futballcsapat sokkal kevésbé függ a játékosok egyéni képességeitől, mint azt hajlamosak vagyunk képzelni.”

„A srácok többsége is alig várta a váltást. Mindannyian tisztában voltunk vele, hogy nem véletlenül vitte sikerre a Dortmundot, és bárki megmondhatta volna, hogy különleges edzőről van szó, aki képes megadni a szükséges pluszt.”

„Nem tehetjük be a múltat a hátizsákunkba, és hurcolhatjuk csak úgy magunkkal huszonöt évig. Kétkedőkből hívőkké kell válnunk. Ha elhisszük, hogy győzhetünk, akkor képesek is leszünk rá.” – Jürgen Klopp

„Korábban a Klub volt a Liverpool, és azon kívül volt az a néhány fickó, akik azon iparkodtak, hogy elég jók legyenek – most viszont mi magunk vagyunk a Liverpool.” – Jürgen Klopp

„A kihagyott lehetőségek nem kudarcok. Minden elszalasztott lehetőség információ, amiből tanulhatunk. Használhatjuk, és építkezhetünk rá.” – Jürgen Klopp

„Igyekezzünk végig irányítani a meccset, és ne hagyjuk, hogy az csak úgy megtörténjen velünk.” – Jürgen Klopp

„Úgy éreztük, hogy végre összeforrtunk, és hamarosan senki sem fog tudni megállítani bennünket.”

„Előfordulhat, hogy veszítesz, de akkor sem tudnak megtörni. Ha összetartunk, akkor együtt csak erősebbek lehetünk. – Jürgen Klopp.

„Imádom, hogy a legkülönfélébb hátterű srácok kerültnek hozzánk, akik itt egy közös történetet képesek létrehozni.” – Jürgen Klopp

„A serleg szép elismerés, de igazán a közös élmények maradnak meg, és a hit abban, hogy együtt valami különlegeset sikerült létrehozni.” – Jürgen Klopp