Cziffra öröksége – online nyitóeseménnyel veszi kezdetét a Cziffra György-Emlékév

Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművészek fellépésével indul a több mint 100 programból álló eseménysorozat. Az est házigazdája Bősze Ádám zenetörténész.

Cziffra öröksége jóval több felvételeinél, jótékonyságainál, vagy a tanítványoknak átadott tudásnál. Liszt és Dohnányi nyomdokain egy olyan előadói hagyományt képviselt, amely még mentes a lemezfelvételek sterilitásától, ám elevenen él benne az a bravúros improvizációs könnyedség és a különböző stílusok szintetizálásának magától értetődő képessége, amely olyannyira élővé és egyénivé tette a 19. század nagy előadóinak játékát. A február 9-i nyitóeseményre Balázs János, a Cziffra György-Emlékév művészeti vezetője olyan művészeket kért fel, akik közvetlenül tanulhattak Cziffrától. Az esten résztvevő négy kiváló zongoraművész pályája során továbbvitte azt a művészi örökséget, amit a Mestertől kaptak. Nemcsak zongorajátékukkal, hanem különlegességként személyes élményeken, emlékeken keresztül is felelevenítik a világhírű zongoraművésztől kapott szellemi örökséget. Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította. A nyitó program a járványhelyzetre tekintettel online követhető ingyenesen, részletek a weboldalon.

Dráfi Kálmán, a Zeneakadémia habilitált egyetemi tanára, volt tanszékvezetője zongoristák generációit indította el a pályán. Mind nemzetközi művész mind oktatói karrierjének fontos állomása volt a Cziffra György által alapított senlis-i Liszt Ferenc Auditorium is, ahol vezető tanárként segítette a fiatalokat. Mocsári Károly, a Cziffra Fesztivál visszatérő vendége, a Francia Liszt Társaság művészeti szaktanácsadója a Cziffra Alapítvány egykori ösztöndíjasaként és a Cziffra Alapítvány zongoraversenyének nyerteseként indulhatott el a nemzetközi koncertéletben. Bogányi Gergely személyesen tanulhatott Cziffra Györgytől, kurzusokon vehetett részt, és nemzetközi művészpályáján a mai napig viszi tovább a tőle kapott zenei örökséget. Köztük a legfiatalabb, Balázs János, a Cziffra Fesztivál és a Cziffra György-Emlékév művészeti vezetője személyesen nem ismerhette Cziffra Györgyöt, mégis a világhírű zongoraművésznek köszönheti, hogy ezt a pályát választotta. Zongoraművészi pályája mellett szeretettel gondozza és menti át a Mester szellemi hagyatékát a ma embere számára. A program házigazdája Bősze Ádám zenetörténész. Az esten archív felvételek lesznek láthatók Kékesi Attila és Havas Miklós A Virtuóz című dokumentumfilmjéből.

„Nemcsak az ő zeneiségét, az ő komolyságát és azt a minőséget tudtam megtapasztalni, ahogy a zongorához, a hangszerhez nyúl, ahogy a zenét kezeli, hanem azt is, hogy milyen ember volt.” (Bogányi Gergely)

„Hazudnék, ha azt állítanám, hogy sosem próbáltam meg ellesni tőle ezt-azt, de szerencsére időben rájöttem, hogy sosem tudom teljesen a magamévá tenni az ő megoldásait, viszont felbátorított, és magam is készítettem pár átiratot.” (Mocsári Károly)

„Felejthetetlen élmény volt, különlegesnek éreztem magamat, hogy az ő tanácsai mentén fejlődhettem.” (Dráfi Kálmán a Papageno.hu-nak)

Cziffra lemezeit hallgatva döntöttem el, hogy zongoraművész leszek – ennél többet nem is adhatott volna. Bár személyes kapcsolatom nem volt vele, ettől függetlenül van egy folyamatos zenei kötődés a Mesterrel, ami nem egyfajta másolást jelent, hanem éppen ellenkezőleg, abban segít, hogy megtaláljam saját önmagam.”  (Balázs János)

2021. február 09. (kedd), 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem

      Cziffra Öröksége – A Cziffra György-Emlékév nyitóeseménye

Közreműködik: Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly, Balázs János; házigazda: Bősze Ádám

Chopin: Asz-dúr Impromptu op.29, Fisz-dúr Impromptu op.36, a-moll keringő op.23 No.2 (Bogányi Gergely),

Liszt: Obermann völgye, Beethoven–Liszt: IV. szimfónia / 3. tétel (Mocsári Károly),

*** Chopin: 2 prelűd (C-dúr, Asz-dúr), Liszt: Szerelmi álmok,

Debussy: Claire de lune, Rahmanyinov: gisz-moll prelűd (Dráfi Kálmán),

Ponce–Balázs: Estrellita, Puccini–Balázs: Lauretta áriája, Brahms–Cziffra–Balázs: 5. magyar tánc,

Strauss–Cziffra–Balázs: Reminiszcenciák (Balázs János)

A koncert online díjtalanul megtekinthető. Kiemelt szponzor: MVM

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével. A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét februártól: az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosultak, a személyes koncertlátogatást a későbbi – rendezvényeket érintő – bejelentésektől teszik függővé a szervezők. Az Emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát, teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

A Fesztivál korábban meghirdetett koncertjeit a járványügyi helyzet lehetőségei szerint újratervezték, a sorozat a rendhagyó körülmények miatt februártól júniusig kínálja programjait. A februárra meghirdetett hangversenyek közül elsősorban azokat rendezik meg online közvetítés formájában, ingyenes eléréssel, amelyekben fiatal tehetségek és magyar művészek vesznek részt, ezáltal is fellépési lehetőséget biztosítva az előadóknak. Annak érdekében, hogy a közönség helyszíni koncertélményben is részesülhessen és élvezhesse a hangversenyek pótolhatatlan atmoszféráját, a koncerttermek akusztikáját és a művészek kisugárzását, néhány koncert dátumát módosították.

A további programokról és a módosított dátumokról a szervezők folyamatosan tájékoztatják a közönséget. További információ itt.