Nézünk, mint a moziban – online filmklub szenioroknak

A közösségben megélt programok sok kultúrarajongónak hiányoznak.

Ezért indítja el a Cirko Film a szeniorok online filmklubját a járványhelyzetben leginkább veszélyeztetett csoport, az idősebb korosztály számára. A Nézünk, mint a moziban filmklubban különböző témák (zene, gasztronómia, vallás, múló idő, könyv) alapján válogatott alkotások lesznek elérhetők. A filmeket otthon, biztonságos körülmények között lehet megnézni, a Budapest Film Távmozijában azonban a nézők chatablak segítségével beszélgethetnek egymással a vetítés előtt. Az online mozizás így inspiráló közösségi élménnyé válik.

A filmvetítéseket a témához kapcsolódó rövid előadás vezeti be vagy zárja le, egyes előadások esetében a vetítést követően videokonferencián történő beszélgetésre is lehetőség nyílik meghívott vendégek, szakértők részvételével. A programsorozat első eseményére február 4-én, csütörtökön kerül sor. A cannes-i nagydíjjal kitüntetett, Emberek és istenek című film vetítését Perintfalvi Rita teológus gondolatai vezetik be.

A filmklub ezután nyolc héten át, egészen április 1-ig minden csütörtökön újabb vetítéssel jelentkezik. A vallás témakör másik filmje az Emberek és istenek mellett a Ferenc pápáról szóló argentin életrajzi film lesz (Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig – március 3.). A zene témájában két magyar karmester és zenekaruk életébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők: A Fischer Iván (február 11.) című portréfilm a Budapesti Fesztiválzenekar alapítóját mutatja be, az Élet, öröm, zene (március 18.) pedig Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös munkájába enged betekintést. A múló idő témájában egy angol és egy francia filmet láthatunk: a Boldog idők (február 18.) a nosztalgia, az örök szerelem és a hűség meséje két csodálatos színész, Daniel Auteuil és Fanny Ardant főszereplésével, az angol sztárok parádés alakításával és rengeteg tánccal teli Táncterápia (március 25.) pedig az újrakezdésről és a boldogság idősebb korban való megtalálásáról szól. A gasztronómia szerelmesei az Asztal két főre (február 25.) és a Cseng mester konyhája (április 1.) segítségével utazhatnak távoli tájakra és merülhetnek el az ínyencségek és a főzés világában, a könyvimádókat pedig a Könyvesbolt a tengerparton című brit film repíti el egy hangulatos kisvárosba, amelynek a legkülönösebb lakóját az angol humor nagymestere, Bill Nighy alakítja.

A Nézünk, mint a moziban online filmklub vetítései:

február 4.        Emberek és istenek – vallás

február 11.      Fischer Iván – zene

február 18.      Boldog idők – múló idő

február 25.      Asztal két főre – gasztronómia

március 4.       Könyvesbolt a tengerparton – könyv

március 11.     Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig – vallás

március 18.     Élet, öröm, zene – zene

március 25.     Táncterápia – múló idő

április 1.          Cseng mester konyhája – gasztronómia

Hirdetés