Nyílt, építészeti tematikájú pályázatot hirdet a Szennai Skanzen

Szennai Skanzen Látogatóközpont - Szennai Skanzen fejlesztése.

A területi múzeumként működő szabadtéri múzeum, a Szennai Skanzen, a jelenlegi infrastrukturális lehetőségeivel elérte a jelenlegi látogatófogadás és kiszolgálás maximumát, ezért az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű területen magas szintű szolgáltatást nyújtó, multifunkcionális együttes, új látógatóközpont létesítését tartja szükségesnek Szenna Község Önkormányzata és a tagintézményt működtető Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyaránt. 

Jelenleg a településnek és a múzeumnak sem áll rendelkezésére részletes fejlesztési program a tervezett szolgáltatásokat nyújtó létesítmények megvalósításához. Ezért olyan komplex, építészeti-tájépítészeti feltáró tanulmányterv készítése célszerű, amely jó alapul szolgál a fejlesztéssel kapcsolatos további döntések meghozatalához. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, valamint a részletes tervezési programnak virtuális helyszínt nyújtó Szenna Község Önkormányzata nem kapcsolja jelen felhívást bármely további tervezéshez, kivitelezéshez, vagy közvetlen megvalósítás céljához.  

A Szennai Skanzen Somogy megyeszékhelyétől, Kaposvártól 8 km-re található, mely az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre, egy élő faluban alapított falumúzeum. Célja a Somogyban napjainkig fennmaradt talpas-favázas népi építészet emlékeinek az utókor számára történő megőrzése a szabadtéri néprajzi gyűjteménybe történő áttelepítésével.  A múzeum területén található Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben népi barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom és parókia épülete köré szerveződött. A templom máig aktív szerepet tölt be a falu életében.          

A 740 lakost számláló község számára a Szennai Skanzen elsődleges turisztikai jelentőségű, hiszen az aktuális infrastruktúrájával az évi 20.000-21.000 látogató érkezik évről évre a településre. Ellenben a rendezvényszám és látogatószám minőségi növeléséhez a jelenlegi fogadóépületként funkcionáló parókia épület, helyett új bejárati épület kialakítása vált szükségessé. Mindezek alapján a község és az intézmény elsőrendű célja és feladata, hogy múzeum területe e legexponáltabb – központi – zónájában, olyan fejlesztést valósítson meg, mely úgy a település lakói, mint a jelentős idegenforgalom számára, négy évszakon át tartó, vonzó szolgáltatást kínáljon a minőségi szabadidő eltöltés, szolgáltatások, kulturális programok, és a vendéglátás terén.

A fejlesztés megvalósításánál lényeges szempont, hogy nemcsak a több mint 700 fős lélekszámú község, hanem a közel 50 ezer lelket számláló vonzáskörzet igényeinek is, kiemelkedően magas színvonalon meg kell felelni. Nem elhanyagolandó körülmény, hogy a nyári hónapokban a fejlesztés eredményeként, a rendelkezésre álló szolgáltatást igénybe vevők száma akár négyszerese is lehet az egyéb időszakokhoz képest. Ez a tény, túl azon, hogy jelentősen terheli a települési infrastruktúrát, a szolgáltatóktól is nagyfokú rugalmasságot, dinamikus flexibilitást igényel. Ennek a kihívásnak a szabadtéri, illetve fedett funkciózónák megfelelő építészeti kialakításával lehet eleget tenni. A kiíró mindennek megfelelő javaslat készítését tűzi ki a pályázat céljául.