Dr. Kari Nadeau – Sloan Barnett: Az ételallergia legyőzhető (21. Század Kiadó)

A könyv az ételallergia megelőzésének, diagnosztizálásának módszereibe és visszafordításának programjába nyújt betekintést.

Megismerteti az ételallergia új korszakának lehetőségeit, melynek része az immunterápia. Kiderül belőle, hogy az immunterápiának köszönhetően nemcsak az ételallergia kezelésére, de visszafordítására is lehetőség van. Az új program, mely rengeteg embernek tette lehetővé, hogy megszabaduljon az allergénektől való rettegéstől, több ezer páciens jó eredményeire épül.

De miért is fontos egy ilyen hatékony program? Az ételallergia annyira gyakori lenne, hogy lassan járványról is beszélhetünk? Sajnos igen: az ételallergiás esetek száma az elmúlt évtizedekben minden felmérés szerint meredeken emelkedett a gyermekek körében, de sajnos a felnőtteknél is. Az ételallergia globális jelenség, nem csak a nyugati világra jellemző, és a helyzet egyre drámaibb 1990 óta: 2013-ban 89 országban végzett felmérés alapján az allergiások száma 15%, és sok olyan országban is megjelent, ahol eddig nem is hallottak róla. Mi történik a világban, hogy ez a betegség ennyire tarol? Igaz lehet a higiéniahipotézis (ami nem azt jelenti, hogy ne kellene kezet mosni), hogy a túlzott tisztaság miatt nem tud megküzdeni a szervezet a kórokozókkal? Védettséget jelent vajon a testvéreffektus, miszerint egy kisebb testvér jobban ki van téve kórokozóknak a nagy testvérnek köszönhetően, mint a nagy testvér, vagy egy egyke? Mi lehet a jelentősége az entodoxin nevű molekulának, mely immunkapcsolóként működik, és gyakrabban fordul elő természeti környezetben, állatok közelében? Befolyásolja az ételallergiát a mikrobiomunk, vagyis az emésztőrendszerünket benépesítő baktériumok közössége? Az ártalmatlan mikrobák segíthetnek az immunrendszer tanításában? A modern társadalmi jólét ártott a rostban gazdag táplálkozási diverzitásnak, ami szintén az allergia kialakulását segíti elő? Az antibiotikumok túlzott használata is csak árt ennek a jelenségnek, hiszen gyengül a bélflóra? Ehhez jönnek még hozzá a genetikai adottságok? Mit jelent pontosan a kettős allergénnek való kitettség elmélete, miszerint az ekcémás gyermek nagyobb eséllyel lesz ételallergiás? Hatással lehet az ételallergiára, hogy túl sokat tartózkodunk beltéren, és kevesebb napfényt és D-vitamint kap a szervezetünk? Miért fontos megkülönböztetni az ételallergiát az ételintoleranciától, mely szintén rengeteg embert érint?

A szerzők körüljárják azt a kérdést is, mennyiben befolyásolja a gyermek ételallergiáját, hogy az anya mit eszik a terhesség és a szoptatás alatt. Leszögezik, hogy már 4 hónapnyi szoptatás jelentősen lecsökkenti az ételallergia kialakulásának kockázatát. Felmerül a kérdés, hogy vajon gyakoribb lesz az ételallergia a császárral született babáknál? Kijelenthető, hogy az ételallergiás szülők gyerekeinél gyakrabban fordul elő az ételallergia?

A kötetből kiderül, mi a teendője a szülőnek, ha gyermekénél felállították az ételallergia diagnózisát. Miként kell átalakítani a kamra, hűtő, szekrény berendezését, mennyiben alakul át a főzés, mi lehet a konyhaasztalon. De a szerzők az elkerülésen túl egy sokkal fontosabb programmal is megismertetnek minket: hogyan lehet véget vetni a szenvedésnek az immunrendszer átprogramozásával. Az immunterápia úgy programozza újra az immunrendszert, hogy az többé nem termel IgE-t, vagyis az allergia kiváltásáért felelős antitestet. A legelterjedtebb immunterápia az orális, ám szublingvális (nyelvalatti) és epikután (bőrön keresztüli) módszerek kifejlesztése is folyamatban van. Mit is jelent ez pontosan? Ne méreg legyen az étel, hanem orvosság! Az orális immunterápia kulcsszava a dózis, ami szerint az étel valójában gyógyszerként használ. A deszenzitizálás elérése érdekében fokozatosan lehet növelni az adagokat. Az immunterápiás módszernek komoly kutatásokra és eredményekre épülő alapja van.

Ha még nincs diagnózis a gyermekünknél, csak megelőzni szeretnék az ételallergia kialakulását, a szerzőknek arra is van javaslata. A jelenlegi bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy az ételallergia kialakulása, tekintet nélkül a kockázatra, megelőzhető a legelterjedtebb allergiát okozó ételek korai fogyasztásával. A kisbabák számára 4-6 hónapos koruk körül változatos étrendet kell kialakítani. Természetesen figyelve a tünetekre új étel bevezetésekor, egy alkalommal akár több ételt is megismertethetünk a kicsivel. Ez szembe megy az 1980-as években bevett szokással, amikor az orvosok tanácsára elterjedt a késleltetett táplálékbevezetés, és ami sajnos jelentősen növelte az ételallergiások számát. A megelőzés érdekében hat fontos életviteli változtatást javasolnak a szerzők. A tanácsokat könnyű betartani, és nagyon sokat segíthetnek.

A kötet legmeghatóbb része az a leírás, mely a súlyos, többszörös ételallergiában szenvedő Tessa történetét meséli el. A 9 éves kislány többször volt kórházban, és egyszer egy tésztacsere miatt majdnem meghalt. Versenyszerűen búvárkodott, de az allergiája által kiváltott szorongása miatt abbahagyta. A barátaival nem tudott közös programokon részt venni. Anyja félt, amikor Tessa elkezdte az orális immunterápiát (OIT), és részt vett a kutatásban. Ám végül sikertörténetét még a Times is megírta: teljesen megváltozott az élete. Hónapokkal később már meg tudott inni egy bögre tejet, és el tudott fogyasztani egy egész tojást. Felidézték a nagy pillanatot, amikor a kutatást lezáró ünnepségen tortát és fagylaltot kaphatott. Most már alhat a barátainál, fagyizhat is velük.

Összességében tehát elmondható, hogy az immunterápia módszere nagyon ígéretes, de vizsgálják biológiai gyógyszerek és probiotikumok alkalmazását, valamint kutatják az oltás és egyéb módszerek lehetőségét. A terápiát a szerzők csakis egészségügyi felügyelettel javasolják, hiszen a módszernek pontos protokollja van, és orvosi felügyeletet kíván.

„Briliáns könyv: alapos, naprakészen tudományos, és nem egyszerűsít, mégis érthetővé teszi a komplexitást. Az ételallergia legyőzhető! etalon – minden egészségügyi problémát ezzel a hozzáállással kellene górcső alá venni a doktoroknak, a betegeknek és a családtagjaiknak is.” – Dr. Paul S. Auerbach

„Előzzük meg, és fordítsuk vissza ezt a huszonegyedik századi kórt!

Az ételallergia robbanásszerűen terjedő probléma, ebben a könyvben azonban megcsillan az első reménysugár: a családdal és a háziorvossal összefogva örökre megszabadulhatunk tőle.

Dr. Kari Nadeau az USA-beli Stanford Egyetemen végzett úttörő kutatásai során több ezer allergiás gyereket kezelt, és bizonyította, hogy az ételallergia nem életfogytig terjedő büntetés, ugyanis az immunrendszer edzhető. Enyhébb és súlyosabb formái egyaránt kezelhetők, enyhíthetők, megszüntethetők. Az immunterápia során ellenőrzött formában, fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetet az allergénhez. Az immunrendszer átprogramozását célzó, világszínvonalú terápiás módszerek révén dr. Nadeau csapata növelni tudja a kezelés hatékonyságát, és pár hónap alatt elérhetővé teszi a gyógyulást. Dr. Nadeau és Barnett könyve szülőkhöz, gondozókhoz és minden szakemberhez szól – közérthetően tálalja a kutatási eredményeket. Az ételallergia legyőzhető! áttekint minden fontos szempontot: hogyan válasszuk ki az optimális kezelést, hogyan táplálkozzunk a terhesség során, hogyan győzzük le az allergénekkel szembeni félelmet, és hogyan küzdjünk tervszerűen ezzel a globális egészségügyi problémával.

Az ételallergia tudománya folyamatos változásban lévő, az egész világtól összefogást igénylő terület. A könyvben leírt nagyon hatásos technikával megtaníthatjuk az immunrendszert, hogy egy bizonyos ételt ne tekintsen többé ellenségnek. Ez a módszer visszatereli a testet a helyes működés felé, hiszen lassan, de biztosan újra megtanítja neki, hogy a mogyoró, a búza, a tojás vagy a tejtermék – vagy akármi más, ami korábban kiváltotta az allergiás rohamként ismert veszélyes, önpusztító reakciót – biztonságos.” (Fülszöveg)

Kari Nadeau, MD, PhD, a Stanford Egyetem Sean N. Parker Allergia- és Asztmaközpontjának igazgatója, a világ egyik legkiemelkedőbb szaktekintélye az ételallergia területén. Kutatásairól a világ minden nagyobb lapja és tévécsatornája beszámolt.

Sloan Barnett ügyvéd-újságíró, a Green Goes with Everything: Simple Steps to a Healthier Life and a Cleaner Planet című New York Times bestseller szerzője. Gyerekei dr. Nadeau programjának köszönhetően gyógyultak ki az ételallergiából.