Magyar animációs csapat készítette az Architects legújabb videoklipjét

Mindössze öt hét alatt készítette el a budapesti Umbrella produkciós műhely animációs csapata a brit metalcore együttes, az Architects vadonatúj videoklipjét.

A videó a For Those That Wish To Exist című album egyik dalához, a Meteorhoz készült. A mélyen filozofikus, egyedi és részletgazdag látványvilágú, felkavaró klipet, amelyet már több mint félmillióan néztek meg, a közönség és a sajtó is mesterműként ünnepli. A 2004-ben alakult, brightoni székhelyű Architects világszerte a metalcore műfaj egyik legnépszerűbb képviselője. Legfrissebb lemezük, a For Those That Wish To Exist február végén jelent meg, és azonnal a brit toplista, az Official Albums Chart első helyére került.

A lemez Meteor című dalához készült négyperces, animációs videoklip magyar produkció: az Umbrella csapata rekordidő, mindössze öt hét alatt készítette el a videó képi anyagát a fiatal brit rendező, Jeb Hardwick – az Architects állandó alkotótársa – vezetésével. A klipet már több mint félmillióan látták a YouTube-on. A kommentelők „észvesztően csodálatosnak”, „Oscar-díjra méltó alkotásnak” nevezték, és az angol nyelvű szakmai sajtó is erős és lélegzetelállító vizuális mesterműként írt róla.

Az Umbrella több nemzetközi sztárral is dolgozott már az elmúlt években (Martin Garrix, Chet Faker, Nils Frahm). Jeb Hardwick – aki az Architects klipjei mellett olyan előadóknak rendezett, mint Mariah Carey, a Sleeping With Sirens, a Falling in Reverse és a Lamb of God – eredetileg élőszereplős videót tervezett forgatni a Meteorhoz, de a koronavírus okozta járvány miatt ez lehetetlenné vált. Ekkor döntött az animációs forma mellett. Korábban látta Simon Balázs Re című klipjét, amelyet Nils Frahmnak készített: emiatt kereste meg az Umbrella csapatát, akik azonnal érezték, hogy az animáció eszközeivel rengeteg extra lehetőség kínálkozik a klipben megjelenő téma kibontásához. Mégsem mondtak azonnal igent: egy ilyen videó elkészítéséhez feszített tempóban is legalább két hónapra van szükség, de Hardwicknak mindössze négy hete volt az egész munkára. Először tehát nemet mondtak a felkérésre. A rendező azonban mindenképpen velük szeretett volna dolgozni, ezért a négy hétből öt lett, és a producer, Barbalics Máté és az art director, Bátory Péter a lehetetlennek tűnő határidő ellenére úgy döntöttek, belevágnak. Az ezt követő hetekben a körülbelül húszfős, animációs szakemberekből álló csapattal éjjel-nappal ezen a filmen dolgoztak.

Az animációs csapat egy storyboard és pár referenciakép alapján kezdte meg a munkát, és folyamatosan videohívásokban egyeztetett a rendezővel, aki a távolból felügyelte a klip készítését. Azt a célt tűzték ki, hogy a Meteor apokaliptikus történetét egy emberközeli, kézzel festett formában jelenítsék meg, amelynek a darabossága a klasszikus rajzfilmek világát idézi. A magyar csapatnak kellett kitalálnia, hogy a rendezői koncepció hogyan teremthető meg különböző animációs technikák vegyítésével úgy, hogy minél ütősebb legyen és még időben el is készüljön. Az idő hiánya miatt csak 3D-s technikák jöhettek szóba. A film alapjait ezért 3D-ben készítették el, majd egy komplex utómunka-folyamat segítségével sikerült elérni a kézzel festett, karcos, mégis részletgazdag látványvilágot. Végül az analóg filmekre jellemző effektekkel – filmzajjal, apró szemcséjű kosszal, kameralencse-torzulással, redukált képkockaszámmal – látták el a kész anyagot. Ezek a szándékos hibák teremtették meg a koncepcióban megfogalmazott élő és hiteles látványvilágot.

A rendező így nyilatkozott a videoklipről: „Az együttes dobosával és dalszövegírójával, Dan Searle-lel találtuk ki a történetet, amely szatirikus formában mutatja be a közelgő ökológiai katasztrófát, és azt, ahogy az emberek a saját kényelmük érdekében a homokba dugják a fejüket ahelyett, hogy aktívan sürgetnék a változást. Ebben többé-kevésbé mindannyian bűnösek vagyunk. A volt a célunk, hogy ez a film egyfajta felhívás legyen, amely felrázza az embereket. Meg akartam vizsgálni az apátia kérdését, és azt, hogy mi válthatja ki belőlünk, hogy végre észrevegyük, mi is zajlik körülöttünk – hogy ráébredjünk a saját felelősségünkre, mielőtt túl késő lenne.”

Dan Searle a következőket tette hozzá: „Tükörbe akartam nézni, és feltenni a kérdést, hogy mit fogunk tenni ahelyett, hogy a politikusokra mutogatnánk. A változásnak az egyénnel kell kezdődnie. Kialakult egy olyan kultúra, amelyben mindenki valaki mástól várja a cselekvést, pedig saját magunknak kell felelősséget vállalni.”

Az Architects For Those That Wish To Exist albuma február 26-án jelent meg. A Meteor című számhoz készült videoklip itt nézhető meg.