Világhírű professzorok a Régi Zenei Napokon

A tervek szerint idén nyáron újra megrendezésre kerül a Régi Zenei Napok Vácott, július 3-tól 10-ig!

A Filharmónia Magyarország a szakma legnagyobb professzoraival, páratlan kurzusokkal, fantasztikus koncertekkel várja a hallgatókat és a régizenét kedvelő közönséget. A régizene nemzetközi hírű előadói május 28-ig várják a kurzusokra jelentkező fiatal zenészeket, kedvezményes előjelentkezésre május 3-ig van lehetőség. Idén 6 mesterkurzus közül választhatnak a 37. Régi Zenei Napokon, ahol a szakma legkiválóbb professzoraitól tanulhatnak a jelentkezők.

Német barokk repertoár, Bach és Telemann kantáta-áriák, recitativok, német szöveg technikai formálása…többek között ezekkel a témákkal várja a jelentkezőket Elisabeth Scholl és Kovács Ágnes az ének kurzuson. Elisabeth Scholl számos európai fesztivál vendége, dalestek fellépője. Barokk ének professzorként 2009-2018 között a Nürnbergi, emellett 2016-2017-ben a weimari Zeneművészeti Főiskolán oktatott. 2018 nyári szemeszterében a mainzi Zeneművészeti Főiskolától kapott felkérést, ahol máig tanít. Kiadatlan zenei kéziratok után a mai napig nagy lelkesedéssel kutat könyvtárakban. Számtalan CD-felvétele a kora barokktól a romantikáig igazolja stílusbeli sokoldalúságát. Kovács Ágnes két ízben részesült a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjban. Részt vett Anna Reynolds, Walter Moore, Nancy Argenta, Korondi Anna és Jonathan Alder mesterkurzusain. Mint koncerténekes, olyan neves karmesterekkel dolgozik együtt, mint Howard Armann, Ivor Bolton, Fischer Iván, Steven Sloane és Vashegyi György. Számos nemzetközi fesztivál vendége.

Az ének mesterkurzusra a két professzor a jelentkezéshez egy videót is kér, amelyen a hallgatóknak egy barokk és egy klasszikus művel kell bemutatniuk.

A fuvola mesterkurzus tanára Balogh Vera lesz, aki a hazai régizenei élet meghatározó fuvolaművésznője. Repertoárja a barokktól a kora romantikáig terjed. Rendszeresen tart előadásokat régizenei témákban. Az Orfeo Zenekar és a Traverata Együttes állandó tagja, amelyek nevéhez többek közt számos barokk és klasszikus mű újra felfedezése és újkori bemutatója fűződik. Nyáron Berlini szonátákról és kamaraművekről tanulhatnak kurzusán. A jelentkezés barokk és modern fuvolával egyaránt lehetséges. Sheng-Fang Chiu, a furulya mesterkurzus professzora szólistaként, kamarazenészként, és tanárként is jelen van a mai klasszikus zenei életben. Szóló- és kamarajátéka Európa és Ázsia-szerte elismerésre tett szert. Rendszeresen koncertezik Európa hangversenytermeiben. Előadóművészi tevékenysége mellett elkötelezett az oktatás iránt is, és idejének nagy részét a tanításra fordítja. A taiwani származású művésznő a német és olasz barokk zeneművek világába kalauzolja diákjait a Régi Zenei Napokon.

A hegedű mesterkurzuson idén a 17-18. század zenéjének szaktekintélyével, Simon Standage hegedűművésszel találkozhatnak, aki a világ számos országában szólistaként és kiváló kamarazenészként is ismert. A londoni Királyi Zeneakadémia és a Liszt Ferenc Zeneakadémia barokkhegedű professzora, illetve Európa-szerte tart nyári mesterkurzusokat. Most Vácott tanulhatnak tőle, ahol a barokk szonátákról, versenyművekről és a klasszika korai szakaszának vonósnégyeseiről tart kurzust.

Malcolm Bilson zongoraművész a régizenei mozgalom egyik úttörőjeként az 1970-es évek elején kezdte Haydn, Mozart, Beethoven Schubert műveit 18-19. századi zongorákon játszani. Azóta fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a fortepiano visszakerüljön a koncertek repertoárjába és a lemezkiadók is nyissanak a régizene irányába. Fortepiano mesterkurzusán a klasszika zeneszerzőinek műveivel ismerkedhetnek meg a jelentkezők.

Vashegyi Györgyöt a régizene kiemelkedő szakértőjeként és kiváló interpretálójaként tartja számon a magyar zenei élet. Nevéhez fűződik két kiváló régizene együttes, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar megalapítása. Vashegyi György e két együttessel autentikus megszólaltatója a régizenei kompozícióknak, az ő vezénylete alatt több ízben hazai „ősbemutatók" születtek korabeli hangszereken. A Magyar Művészeti Akadémia elnöke a Régi Zenei Napokon barokk énekes és hangszeres kamarakurzussal várja a hallgatókat.

A kitöltött jelentkezési lapokat erre az e-mail címre várják legkésőbb május 28-ig. Amennyiben május 3-ig leadja jelentkezését, 20% kedvezményt biztosítanak a kurzus árából. A kurzuskiírást és további információkat a filharmonia weboldalon találnak.