„Jaj, megáll a világ, ha mi leállunk!” – a láthatatlan munkát ünneplik május elsején

Hírdalcsokor címmel több szempontból is rendhagyó program várja a közönséget az OFF-Biennále Budapest független kortárs művészeti eseményen.

Alicja Rogalska lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Pest megyei Kartali Asszonykórussal közösen írta át a kórus által énekelt népdalokat. Az így született „hírdalok” a falusi élet változásairól és a nők gyermekkoruk óta végzett, mindennapos kemény munkájáról tudósítanak. A Hírdalcsokor szövegei arra inspirálták a Varsányi Szirének kórust, hogy a láthatatlan munkával kapcsolatos saját tapasztalataikat és személyes történeteiket összegyűjtsék. Május elsején, a Munka ünnepén egy online közösségi felolvasóesten ezt a szubjektív gyűjtést fogják a közönséggel megosztani a Hírdalcsokor kísérőeseményeként.

A Hírdalcsokor projekt Magyarország gazdag népi, elsősorban népzenei hagyományából merít és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatain keresztül beszél a vidéki élet kihívásairól, a falvak valóságáról, ha már a média nem számol be ezekről. Alicja Rogalska, Londonban élő lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Pest megyei Kartali Asszonykórussal dolgozott együtt. Közös munkájuk során a hagyományos Galga-menti népdalok szövegét gondolták újra és aktualizálták úgy, hogy azok a kórustagok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket, témákat dolgozzák fel. A Kartali Asszonykórus sok humorral és éleslátással énekli meg a nők helyzetét, miközben a nehéz témákat és személyes küzdelmeket sem kerülik meg. Idetartozik a háztartásban, a családban végzett láthatatlan munka is, ami gyakran nincs megbecsülve, pláne nincs megfizetve. A Hírdalcsokor projekt megihlette és arra inspirálta a budapesti Varsányi Szirének kórust, hogy a láthatatlan munkával kapcsolatos saját tapasztalataikat és személyes történeteiket összegyűjtsék. Május elsején, a Munka ünnepén a főleg nők által végzett láthatatlan munkát fogják ünnepelni egy online közösségi felolvasóesttel. A program során egy közös gyűjtésből fognak személyes hangvételű történeteket felolvasni, és ezekről kezdeményeznek kötetlen beszélgetést.

„A barátom nem tudta, hogy minden héten kétszer kitakarítom Domestos-szal a WC-t, azt hitte, magától olyan tiszta.” (Varsányi Szirének)

Legyen szó házimunkáról, gondoskodásról vagy a mindennapok szervezésével kapcsolatos összes apró részfeladat észben tartásáról, sokféle munka válik láthatatlanná azáltal, hogy sem megbecsülve, sem megfizetve nincsen. Vagy ahogy a fenti példa mutatja, van, aki még csak tudomást sem akar venni róla.

„Asszony, asszony, mindenre van gondja,

Ráadásként ott a házimunka,

Hiába a háztartási gépek,

Ha három családra főzök ebédet.”

(részlet a Hírdalcsokorból)

2021. május 1. szombat, 20 óra

Online esemény (Zoom és YouTube/Facebook livestream)

Facebook-esemény itt. A Zoom-link az esemény napján lesz elérhető!

A Hírdalcsokor projekt Magyarország gazdag népi, elsősorban népzenei hagyományából merít és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatain keresztül beszél a vidéki élet kihívásairól, a falvak valóságáról. A Hírdalcsokor a hagyományos Galga-menti dalokat mai szövegekkel párosítja, a személyes élettörténeteket a közösségibb, például a falu jövőjét érintő kérdésekkel fűzve össze. A projekt ahelyett, hogy a népdalokat a kulturális örökség „érinthetetlen” részének tartaná, az átköltés jól ismert, népi gyakorlatához nyúlik vissza, így a dalszövegek az előadók aktuális helyzetéről és jelen érzéseiről tudósítsanak éleslátóan és sok humorral. A Hírdalcsokor az alulról szerveződő „közösségi híradás” lehetőségeként tekint a népdalokra, amely különböző emberek és közösségek hangját erősíti fel és teszi hallhatóvá. Eközben kritikusan vizsgálja, hogy egyáltalán mi számít hírnek manapság, mely témák kapnak nyilvánosságot, főképp a klikkvadász újságírás korában.

A Kartali Asszonykórussal való együttműködés eredményeit az OFF-Biennále Budapest részeként egy kiállítás, egy kiadvány és köztéri performanszok formájában mutatják be az alkotók, a kórus közreműködésével. A kiállításon Hírdalcsokor címmel látható a kórussal közösen írt új dalcsokor videóklipje, valamint a Kartali kerekasztal című harminc perces werkfilm, amely betekintést nyújt a forgatást előkészítő próbákba, beszélgetésekbe és a kollaboratív alkotófolyamat közösségi pillanataiba. A magyar nyelvű videókat angol feliratok egészítik ki. A kiállításon elérhető a művészeti együttműködés daloskönyve, esszéket és gazdag képanyagot tartalmazó kiadványa is.

Hírdalcsokor – kiállítás az OFF-Biennále Budapest programjában

2021. április .23. - május.30

1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 3. (egykori Patyolat-üzlet)

Nyitva tartás: Május 23-ig minden héten csütörtöktől vasárnapig 15.00-19.00

Záró hétvége: május 27. (csütörtök) és május 28.(péntek) 14.00-19.00, május 29. (szombat) és május 30. (vasárnap) 12.00-19.00

Bővebben itt,   itt,   és itt.

A projekt támogatói: Adam Mickiewicz Intézet, Osztrák Kulturális Fórum, Budapest, Osztrák Szövetségi Művészetért, Kultúráért, Közszolgálatért és Sportért Felelős Minisztérium.