7 dolog, amit nem árt tudni Marple kisasszonyról

Agatha Christie agyafúrt magándetektívje az Epic Draman.

Második évadával tér vissza május 1-jén, szombat este 21:00-kor az Epic Drama csatornára Agatha Christie Marple kisasszonya, a zseniális magándetektív, akit a legendás Geraldine McEwan alakít. A négy új epizód négy új bűntényt tár fel olyan kis vidéki városkákban, amelyek közel se annyira idilliek, mint amilyennek elsőre látszanak. Egy gyűlölködő levél torkollik öngyilkosságba? Egy gyönyörű kúria okoz rémálmokat új tulajdonosának? Egy rejtélyes idősek otthona, amelyben egyesek meghalnak, mások eltűnnek? Egy gyilkosságot leleplező szellemidéző szeánsz? Marple kisasszony nyomozását ezúttal olyan színészek segítik – vagy éppenséggel akadályozzák –, mint Timothy Dalton (James Bond: A magányos ügynök), Carey Mulligan (Ígéretes fiatal nő) vagy Greta Scacchi (Jefferson Párizsban).

Tudta-e Miss Marple karakteréről?

1. Marple kisasszonyt Agatha Christie részben a saját nagyanyjáról és annak barátairól mintázta.

2. Lehet, hogy Marple kisasszony a regényekben és a filmekben egyedül él, de utalni utalt már arra, hogy régen volt neki szívszerelme.

3. Agatha Christie úgy írta le hősét, mint egy filigrán, vonzó, idős hölgyet, akinek kék szemeiben ravaszság csillog. Kedvenc elfoglaltságai közé tartozik a kertészkedés, a kötögetés és természetesen a pletykálkodás. Főleg ez utóbbi segített neki abban, hogy kiismerje az emberi természetet és gonoszságot, ugyanis pletykálkodás és kotnyeleskedés közben alaposan meg tudja figyelni az emberi viselkedést.

4. Marple egy képzeletbeli dél-angliai faluban, St. Mary Meadben él, és néhány kivételtől eltekintve a történetei is mind-mind hasonló kis városkákban játszódnak. A hölgy szeret utazgatni, barátokat, ismerősöket meglátogatni – és hogyhogy nem, közben állandóan valami bűnesetbe botlik!

5. Annak ellenére lett magánnyomozó, hogy semmilyen bűnüldözési vagy kriminológiai háttérrel nem rendelkezik. Viszont úgy ráérez dolgokra, hogy annak sok nyomozó a csodájára járhatna!

6. A Marple-történetek másik visszatérő szereplője Sir Henry Clithering, a Scotland Yard visszavonult nyomozója, aki nagyra értékeli a hölgy detektívmunkáját. Kollégáit arra buzdítja, hogy hallgassák meg a kisasszony véleményét – persze ők leginkább egy minden lében kanál öreg hölgyet látnak benne.

7. Agatha Christie sosem akarta, hogy Miss Marple rivalizáljon másik híres nyomozójával, Hercule Poirot-val, az pedig végképp távol állt tőle, hogy egyiket a másikra cserélje. Így dolgozott mindkettővel, élete végéig.

Hirdetés