Május 6-án kezdődik az 5. Szlovén Filmnapok online

A Martin Scorsese-vel is forgatott Katarina Čas és Metod Pevec rendező virtuális közönségtalálkozót tartanak.

Május 6-8. között a járványhelyzet miatt idén online, a Toldi Távmoziban rendezik meg az immár ötödik Szlovén Filmnapokat, mely így az ország egész területéről elérhető lesz, eredeti nyelven, magyar és angol felirattal. Az esemény nyitófilmje csütörtökön 20.30-kor a Frenk vagyok című alkotás. A vetítés után a közönség online beszélgethet a film rendezőjével, Metod Peveccel és a Martin Scorsese-vel is forgatott női főszereplővel, Katarina Čassal. A magyar nézők további két kortárs szlovén filmet tekinthetnek majd meg, köztük Szlovénia Oscar-nevezettjét, a 2019-es Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert A gesztenyeerdők meséi című alkotást, valamint Damjan Kozole számos nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepelt Féltestvér című munkáját. Az eseményt a Szlovén Filmközpont a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezi.

2021. május 6-án, csütörtökön 20.30 az esemény nyitófilmje Metod Pevec Frenk vagyok című, megrázó erejű alkotása, melyben Frank gyűlölt apja után hatalmas összeget örököl. Miközben a gyanús vagyon eredetét kutatja, Frank megtudja, ki is volt apja valójában. Eközben konfliktusba kerül testvérével, a dúsgazdag Brane-nel, akinek felesége, Ines mindvégig Franket szerette. A vetítés után 21:45-kor a linkre kattintva a magyar közönség találkozhat a film egyik rendezőjével, Metod Peveccel és a Martin Scorsese-vel is forgatott női főszereplővel, Katarina ČassalMetod Pevec filmrendező, forgatókönyvíró, író és színész 1958-ban született Ljubljanában, ahol filozófiából és összehasonlító irodalomból szerzett diplomát. Tanulmányai előtt és közben is számos szlovén és jugoszláv játékfilmben és TV-sorozatban szerepelt színészként. Leghíresebb szerepe Berk partizán alakja, Živojin Pavlović Viszlát a következő háborúban (Nasvidenje v naslednji vojni, 1981) című filmjében volt. A Frenk vagyok a harmadik nagyjátékfilmje.

Május 7-én, pénteken 20.30 órakor Szlovénia Oscar-nevezettje, Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című alkotását vetítik. A film világpremiere a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, a 2019-es Szlovén Filmfesztiválon pedig 12 díjat nyert - a legjobb nagyjátékfilm, a legjobb rendezés, a legjobb operatőr, a legjobb férfi főszerep, a legjobb zene, a legjobb vágás, a legjobb díszlettervezés, a legjobb jelmeztervezés, a legjobb maszkmester, a legjobb hang IRIDIUM-díj a legjobb első filmért és közönségdíj. A második világháború után játszódó, költői szépségű filmben sokan kényszerültek elmenekülni az otthonukból. A jugoszláv-olasz határ mentén elterülő gesztenyeerdő közepén él Mario, a mogorva és zsugori asztalos, aki hamarosan felesége koporsóját lesz kénytelen elkészíteni. A folyó másik oldalán él Marta, a környék utolsó szelídgesztenye árusa, aki arra készül, hogy örökre elhagyja ezeket a bús völgyeket, és új, jobb életre leljen az Óperenciás-tengeren túl.

Végül május 8-án, szombaton 20.30 órakor a Féltestvér című film lesz műsoron, melynek középpontjában is egy testvérkapcsolat és a múlt feldologázása áll. A történet két lányról szól, akik sohasem kedvelték egymást, ám végül a sors úgy hozza, hogy egy zűrös időszakban közösen bérelt lakásban kell élniük. Ahogy fokozatosan megismerik egymást, feldolgozzák a nehéz családi múltat és a testvéri szeretet végül minden konfliktuson átsegíti őket. Damjan Kozole alkotása számos nemzetközi fesztivál - Karlovy Vary, CineFest Miskolc, Belgrád és Cleveland versenyprogramjában szerepelt, a Szlovén Filmfesztiválon pedig Liza Marijina kapta a legjobb női főszereplőnek járó Vesna-díjat.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

5. Szlovén Filmnapok – Budapesti Távmozi (artmozi.hu) - Előzetes.