Esték a Hild-villában

Tesztoszteronépítészet Erhardt Gáborral.

Május 6-án folytatódik az Esték a Hild-villában – Tesztoszteronépítészet beszélgetéssorozat, amelynek keretében Wesselényi-Garay Andor következő vendége Erhardt Gábor Ybl Miklós-díjas építész lesz.

Erhardt Gábor a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán diplomázott 1998-ban. 2001 óta az AXIS Építész Iroda tagja önálló építésztervezőként. Tervezési munkáinak többsége Tokaj-Hegyaljához kötődik, ahol 2017 óta három település – Abaújszántó, Erdőbénye és Tállya – főépítészi feladatait is ellátja. Megbízásai a belsőépítészeti átalakításoktól borászatok és kisebb középületek tervezésén át a műemléki rekonstrukciókig terjednek. A tervezési praxis mellett folyamatosan kutatja a borvidék épített örökségét, rendszeresen publikál a témában, illetve településismereti sétákat vezet a fontosabb rendezvényeken.

A beszélgetés során Wesselényi-Garay Andor, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) tudományos munkatársa, az est házigazdája ezúttal arra kíváncsi, hogy miképp lehet viszonyulni Makovecz Imre örökségéhez, milyen kilátások, lehetőségek és kihívások állnak az organikus építészet előtt? Miként látja a településkép védelmét főépítészként a frontvonalból, miképp lehet közeledni napjaink újrekonstrukciós gyakorlatához? Illetve felül lehet-e kerekedni a „mi és ők” dichotómiáján az építészeti ízlés kapcsán?

A beszélgetés zártkörű, de élőben lehet követni az intézmény Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján.

A kortárs magyar építészet egyik legörvendetesebb jelenségeként könyvelhető el, hogy az elmúlt fél évtizedben megjelent valami, amit leginkább fiatal építészetnek nevezhetünk. A fiatalság ebben az esetben nem csak csoportjellemző, persze az is; nem feltétlen minőségtartalom, persze az is; és nem is feltétlenül lázadás, miközben persze az is. A fiatal építészet jelenlétét – akárha egy alak-háttér ábránál -, a nullás éveket meghatározó hiány mintha még jobban erősítene. Jó lenne, ha a fiatal építészet mibenléte túlmutatna a közösségi médiafelületek használatánál. Hogy mi ez a bizonyos többlet, arra 2021 januárjától, minden hónap első csütörtökén keressük a választ online építészeti sorozatunkban.

Hirdetés