Rusznyák Gábor kapta idén a Déryné-díjat

„Ebben a városban megtaláltam azt a fajta alkotó közeget, ahol művész emberként kiteljesedhetek”

Miskolc Város Napja alkalmából a közgyűlés hagyományosan kitüntetéseket, díjakat ad át május 11-én azoknak a személyeknek, szervezeteknek, akik munkájukkal, tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, öregbítve ezzel a város hírnevét és dicsőséget szerezve valamennyi miskolci polgár számára. Ezek közé tartozik a Déryné színházi díj is, melyet ebben az évben a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője, Rusznyák Gábor kapott.

„A kitüntetettek nem csupán példát mutatnak számunkra elhivatottságból, szorgalomból és kitartásból, hanem bizonyságot tesznek arról is, hogy Miskolc az élet számos területén kiemelkedő” – írja Miskolc önkormányzata a közleményben.

– Pont jókor ért ez az elismerés, hiszen a pandémia miatt, az ember érzelmileg eléggé mélyen van. Ebben a városban megtaláltam azt a fajta alkotó közeget, ahol művész emberként kiteljesedhetek. Az előadásaink elsősorban a helyi közösségnek „teremtődnek”, s ha ezt a munkát értékelik (például egy ilyen jelentős elismeréssel) az mindenképpen felemelő érzés – mondja Rusznyák Gábor.

Az elmúlt években olyan emlékezetes rendezéseket köszönhet neki a közönség, mint A vadkacsa, az Édes Anna, a Három nővér, a Luxemburg grófja vagy a Kivilágos kivirradtig, mely 2017-ben megkapta a Színikritikusok díját a Legjobb előadás kategóriában.