Nyit a Fesztiválzenekar, indul a bérletvásárlás a jövő szezonra

Újra közönség előtt, új opera, új koncertforma.

„Nagyon várjuk, hogy újra közönség előtt játszhassunk” – mondja Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója, aki ismét színes, ismertebb darabokat és izgalmas újdonságokat tartalmazó programot állított össze a 2021–22-es évadra. Vadonatúj operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a programban. A nyilvános bérletárusítás május 16-án indul, online és személyesen is: próbatermükben a zenészektől, vagy akár Fischer Ivántól lehet vásárolni, sőt a karantén utáni nyitást utcazenével és meglepetéskoncerttel ünneplik.

Utcazene, bérletvásárlás a zenészektől, meglepetéskoncert

A hónap első felében a jogszabályi lehetőségek ellenére még óvatos a BFZ, és koncertjeit online közvetíti, május 16-án viszont a kulturális szcénában az elsők között kezdi meg bérleteinek árusítását, egyúttal az újratalálkozást is ünnepelve: a zenekar óbudai próbatermében ugyanis különleges vásárral készülnek. A járványügyi szabályok betartásával Fischer Ivántól és a BFZ muzsikusaitól lehet bérletet venni, miközben zenei meglepetések is lesznek, és az épület titkait is megismerhetik a látogatók. „A nap zárásaként ingyenes, online Meglepetéskoncerttel is ünneplünk honlapunkon, amely új, Iván mesél koncertformánkba enged bepillantást, ezeken zeneigazgatónk beszélni is fog a darabokról” – mondta Erdődy Orsolya, a zenekar menedzser-igazgatója. Sőt, május közepén a délutáni fővárosi forgalomban is találkozhatunk a BFZ zenészeivel, akik egy teherautóról zenélnek majd az autósoknak, járókelőknek. „A zenés felvonulással arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a növekvő átoltottsággal hamarosan újraéled a karanténba zárt kultúra, élőben élvezhetjük a koncerteket és előadásokat” – nyilatkozta a menedzser-igazgató.

Újra közönség előtt, új opera, új koncertforma

A Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-as évada szeptember 9-én indul, egy minden jel szerint közönség előtti, a Müpával közös eseménnyel, Fischer Iván új operarendezésével. A karmester a 2019-es nagy sikerű Orfeo után ismét Monteverdihez nyúl, ezúttal a komponista utolsó zenedrámáját, Nero, a véreskezű zsarnok történetét állítja színpadra (Poppea megkoronázása). A zenekar mellett a régizene legkeresettebb szólistái alkotják a társulatot, akik a világ minden tájáról érkeznek. A Müpa és a BFZ közös maratonján ezúttal Richard Strauss lesz a főszereplő: a komponista több szempontból is ideális „maratonista”: nyolcvanöt éve alatt több stílusváltáson ment keresztül, ami végtelenül változatossá teszi életművét. Szintén a Müpával közös rendezvény évek óta az Európai Hidak, amelyen ezúttal nem ország, hanem egy város, Berlin lesz a vendég – a fesztiválon Liszt Ferenc művei hangzanak el, a zongoránál a szintén européer Dejan Lazić ül majd. Új bérletet is bevezet a zenekar: az Iván mesél sorozat délutáni hangversenyein Fischer Iván a szerzők és darabok hátteréről beszél a pulpitusról, sőt kérdésekre is válaszol, a szezonban öt alkalommal. Ezen felül további hat klasszikus koncertbérletet és két kakaókoncert-bérletet kínál a BFZ.

Mezítlábas világsztár, csellóverseny brácsán

A Fesztiválzenekar a következő évadban is elhozza Budapestre a nemzetközi zenei élet legizgalmasabb szólistáit. Tavalyi elmaradt koncertjét pótolva itt lesz a fiatal dél-koreai Yeol Eum Son, aki Rachmaninov 2. zongoraversenyét adja elő. A zenekar a tavalyi elmaradt vendégszereplés után először koncertezik az olykor provokatívan eredeti Patricia Kopatchinskajával, aki Fischer Iván szerint nagyon kreatív személyiség. „Individualista művész, és nemcsak azért, mert mindig mezítláb játszik” – mondta róla. Izgalmas műsorral lép fel novemberben a világ egyik legjobb brácsaművésze, Tabea Zimmermann: Schumann csellóversenyét brácsán adja elő, és Kurtág György közel hatvan éve írt brácsaversenyének egy, a szerző által engedélyezett tételét is eljátssza.

Mágusok a világ minden tájáról

A többek között Lisztet, Schumannt és Stravinskyt vezénylő Fischer mellett a jövő évadban is érkeznek vendégkarmesterek a zenekar élére: Dmitrij Kitajenko 2016-ban és tavaly is elmaradt hangversenye után idén októberben Rachmaninov- és Sibelius- darabokkal érkezik, míg a régizene legendás alakja, Jordi Savall másfél évszázadot felölelő műsorral jön jövő márciusban, hogy a zenekar tíz éve működő, historikus hangszereken játszó barokk zenei együttesét vezényelje. 2022-ben is Budapestre látogat a német repertoár egyik legavatottabb karmestere, Marek Janowski, ezúttal Schumannt vezényelni. A modern zene igazi szakértője, a sokoldalú Franck Ollu is itt lesz, és természetesen a BFZ első vendégkarmestere, Takács-Nagy Gábor is folytatja Haydn–Mozart-sorozatát.

Zenés felelősségvállalás

A közönség nélküli, online koncertezés sem akasztotta meg a Fesztiválzenekar már hagyományos szériáit: folytatódik az ingyenes, országos Közösségi Hét templomi- és zsinagógakoncertekkel, gyerekeknek és időseknek adott kamarakoncertekkel. Megy tovább a Concertino is, amelyben a BFZ muzsikusai szólistaként mutatják meg magukat. A járvány után végre a Midnight Music sorozat is a javarészt fiatal közönség előtt folytatódhat: az éjféli koncerteket Fischer Iván magyarázataival babzsákokon, a zenészek között ülve lehet újra hallgatni. A járvány miatt egy év kimaradt, de idén karácsonykor is meglepetés lesz, mit játszik a Fesztiválzenekar a Titokkoncerten.

Nemzetközi fellépések

„Nagy változást idéz elő a turnézás gyakorlatában a környezeti kérdés és a hosszú járvány. Nem fogunk ide-oda utazgatni, hanem tovább maradunk egy helyen, és több koncertet adunk. Először Spoletóban fogjuk ezt megvalósítani: beborítjuk az egész várost zenével” – mondta el Fischer Iván. Az olasz kisváros mellett több napot vendégszerepel a BFZ Londonban, ahol Stravinsky-estjükön a Tavaszi áldozatot tánc kíséri. A koreográfiát a közönséggel együtt, helyben improvizálják, majd az erre vállalkozó nézők adják elő. „Van, aki fél tőle, de van, aki már most feni rá a fogát” – mondta a különlegesnek ígérkező estről a zeneigazgató. Németországba is utaznak, ugyanis az Európai Hidak fesztivál csereprogrammá is válik: míg a BFZ Berlinben lép fel, a berlini Konzerthausorchester Budapesten mutatkozik be. A német fővároson túl, Neumarktban Schiff Andrással zenélnek, és folytatódik a Vicenzai Operafesztivál is.

Határokat feszegető kampány

A zenekar emlékezetes, szilveszteri Himnusz-kórusának szereplői és zenészeik párban láthatók azokon a reklámokon, amelyekkel a BFZ fő értékeit és az új évadot hirdetik. A három változatban látható kreatív anyagokon egy-egy, a komolyzenével kapcsolatos általánosítást állítanak szembe hitvallásukkal: „abban hiszünk, hogy feszegetni kell a határokat, hogy mindenki beférjen”. A Fesztiválzenekar szezonfüzetében is szereplő képeket Stiller Ákos, a kreatív koncepciót a McCann Budapest reklámügynökség készítette.

A Budapesti Fesztiválzenekar teljes szezonfüzete a linkre kattintva érhető el, bővebben a bérletekről itt 

Fischer Iván üzenete az új évadról megtekinthető itt:

Honlap,   YouTube,   Facebook