Cimbaliband lemezbemutató, Chalaban, Balázs Elemér Group, Branka trió

Indulnak az élő koncertek a Fonó nagytermében már májusban.

A Fonó nagyterme ültetett széksorokkal a szabályozások szerint megnyitja kapuit. Várva várt élő koncertekre kerülhet végre sor, lesz olyan ’hibrid’ esemény, amelyet online streamen is közvetítenek.

Május 21-én a Chalaban koncertjével nyit ki a nagyterem a közönség előtt. A zenekart Saïd Tichiti marokkói zenész alapította, egyedi módon ötvözik a marokkói zenét a közép-európai, a balkáni, és a cigány stílus zenei hagyományaival. Zenéjük túlmutat a népzenén, hiszen céljuk, hogy egyesüljenek a déli és északi, keleti és nyugati hangszerek és dallamok. Ennek eredménye, hogy minden Chalaban koncert vagy album tele van sivataggal és szellemiséggel, amelyet Közép-Európa melankolikus dallamai simogatnak. A Chalaban eddig 6 albumot jelentett meg, legutóbbi albumuk lemezbemutató koncertjére a Müpában került sor. A Fonó-béli koncertről bővebben itt.

A Cimbaliband végre élőben is bemutatja decemberben megjelent Gipsy Fushion című lemezét, amelyen Horváth Alexandra és az Ungár Balázs által vezetett zenekar közös zenei anyagát hallhatjuk. A lemezbemutató koncertre május 22-én kerül sor a Fonó nagytermében, ahol már személyesen is részt lehet venni az ültetett koncerten. Ezt az eseményt élőben is streameljük online, tehát aki még személyesen nem szeretne eljönni, az online változatra válthat jegyet. A Gipsy Fushion című lemezt Fonogram-díjra is jelölték idén, bekerült a legjobb hat album közé világzene-népzene kategóriában. Horváth Alexandra, az erdélyi Őrkőről származó és a TV2 Ének Iskolájában és a Megasztárban is nagy sikerrel szerepelt énekesnő három éve dolgozik együtt a Cimbaliband csapatával ezen a műsoron. "Ez a lemez tisztelgés. Tisztelgés a nagy roma elődök emléke előtt. Olyan feldolgozásokat tartalmaz, amiket a múltban tekintélyes népszerűségre tett roma származású énekesnők és zenészek hagyományoztak az utókorra. Ez a lemez a múlt megidézése. Megidézzük a szellemét azoknak a karakteres díváknak és cigány prímásoknak, akik élő lenyomatot hagytak Kelet-Európa kultúrszövetén. A mai napig hatást gyakorolnak a világzene állandóan változó, fejlődő ’nyelvezetére’.  Ez a lemez kihívás. Ezt a szellemiséget visszaadni egy szintúgy roma származású énekesnő számára mindig nagy kihívás és megtiszteltetés is." (részlet a lemezborítóról) A koncertről bővebben itt.

Magyar Bori lesz a vendég a Balázs Elemér Group hosszú idő után újra élő első koncertjén május 28-án. Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekara tavaly ünnepelte a 20. évfordulót, Celebration 20&10 című albumukat Fonogam-díjra is jelölték idén jazz kategóriában. Az egyedi BEG hangzásvilággal a Fonó-béli koncerten ezúttal magyar népdalok szólalnak meg Magyar Bori csodálatos hangján. A koncertről bővebben itt.

Május 29-én a Branka trió lép a Fonó színpadára Félig egészen című produkciójával – egészen élőben. A trió vendégei Varga Veronika (ének, bőgő) és Babcsán Bence (szaxofon, klarinét) lesznek. A “Félig-egészen” a Branka Trio zenei projektje, melynek címe és gondolata Branka már-már szállóigévé vált mondatából származik: “Apukám szerb, anyukám magyar, ezért én félig szerb, félig magyar vagyok, de inkább úgy érzem, egészen szerb és egészen magyar.” E gondolatiságot követve a projekt célja, hogy hidat képezzen és megtalálja a vékony határmezsgyét a zenén keresztül olyan látszólag egymástól távol álló fogalmak, mint régi-új, hagyományos-modern, ismert-ismeretlen, fél-egész, egység-kettősség, vagy két különböző kultúra, két földrajzi pont között. A koncertről bővebben itt.

A koncertekre a belépés érvényes belépőjegy mellett, érvényes védettségi igazolvány és arcképes igazolvány felmutatásával lehetséges. A maszkviselés a Fonó területén beltéren kötelező, kivéve a vendéglátóegységet.

A Fonó további programjai a honlapon.