Elkészült a kortárs magyar irodalmi művek lexikona

A hatvanegy év legfontosabb szépirodalmi műveit ismertető weboldal után június 1-jére elkészül annak könyvváltozata is.

Az 1956 és 2016 közötti időszak kortárs magyar irodalmát feldolgozó lexikon 333 szerzőtől összesen 655 szócikket tartalmaz. A gyűjtemény kiadását megelőzte az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMKI) által 2018-ban indított Magyar irodalmi művek 1956–2016 című kutatási projekt, amelynek eredményei 2019-től ingyenesen elérhetőek a weboldalon. A most megjelenő nyomtatott változat összesen 655 szócikket tartalmaz.

A nyomtatásban megjelenő kiadvánnyal a szerkesztők célja a kortárs magyar irodalom értékeinek tudatosítása és népszerűsítése. Hiánypótló munkának tekinthető, mert éppen ennek az időszaknak az irodalmi művei épültek be legkevésbé és a leginkább esetleges módon a kulturális emlékezetbe, ugyanakkor átfogja a teljes kortárs irodalmat, nem szelektál világnézeti, ideológiai szempontok szerint. A 960 oldalas kötet műközpontú, felhívja a figyelmet a hazai literatúra gazdagságára, éppen ezért egy szerzőtől legfeljebb öt művet szerepeltet, a hozzájuk kapcsolt, válogatott szakirodalom is legfeljebb öt értekező alkotást tartalmaz. Az MMA lexikonban az egyes szócikkek átlagosan hatezer karakter terjedelműek, a könyvek kronologikus elrendezésben kaptak helyet, az ismeretterjesztő kiadvány egyszerre nyújt eligazodást a szakma, az oktatás és az irodalomkedvelő olvasóközönség számára. A szerkesztők bíznak abban, hogy a kézikönyv a későbbiekben beépül a középiskolai és az egyetemi tananyagba is. A közeljövőben a lexikont az MMKI országszerte egyetemi bemutatókon kívánja népszerűsíteni. A kézikönyv tudományos igényű, nyelvezete közérthető módon megírt rövid elemzéseket tartalmazva mutat rá a magyarországi, valamint a határon túli (felvidéki, délvidéki, erdélyi, kárpátaljai) kisebbségi és a nyugati magyar irodalom műveire.

A szócikkeket a kutatócsoport tagjai, valamint felkért külső szakértők válogatták és írták. A kutatócsoport, egyben a szerkesztőbizottság vezetői Pécsi Györgyi és Falusi Márton, tagjai pedig Elek Tibor, Jánosi Zoltán, Márkus Béla, Nagy Gábor, Papp Endre, Smid Róbert, Sturm László, Szörényi László, Toldi Éva, Tóth László, Vasy Géza. A kutatóintézet tervezi, hogy a jövőben a lexikon tárgykörét más művészeti ágakra is kiterjeszti az online már elérhető filmlexikonhoz hasonlóan. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és az MMA Kiadóval közösen készített a Magyar irodalmi művek 1956–2016 című lexikon június 1-jétől országszerte kapható a könyvesboltokban.