A sokoldalú kávé

A kávé az egész világon közkedvelt élvezeti cikk, melyet többnyire italként fogyasztunk. Ugyanakkor fontos gyógyszeripari és élelmiszeripari alapanyag is, a kávéfőzésből megmaradó zacc pedig jóval több egyszerű konyhai hulladéknál. Sokoldalúan felhasználható a háztartásban, használhatjuk növényeink védelmére, súrolószerként, szagtalanításra, házi kozmetikum alapanyagaként, de még a hortenziánk színét is megváltoztathatjuk vele.  

A kávézacc sok kalciumot és magnéziumot tartalmaz, bomláskor pedig nitrogént, foszfort és káliumot bocsát ki, így megfelelően felhasználva kiváló tápanyag utánpótlást jelenthet a növényeink számára. Keverhetjük a komposztba is, vagy egyenesen kiszórhatjuk a növények földjére, akár a kertben, akár cserépben nevelgetjük őket. A kávézacc csökkenti a talaj pH-értékét, ezért a meszes talajt kedvelő növényeinknél csak mértékkel alkalmazzuk, a savanyú talajt kedvelő növények földjébe viszont bőségesen keverhetjük. Ilyenek például a rododendron, a páfrányfélék vagy a hortenzia. A hortenzia virágának színe ráadásul a talaj kémhatásától függ, meszes talaj esetén a növény rózsaszín virágokat hoz, savanyú talajon viszont kéket, így ha kék hortenziákat szeretnénk, csak annyi a dolgunk, hogy hódolunk a kávészenvedélyünknek és gondosan félretesszük a zaccot.

A magas nitrogéntartalom miatt a kávézacc a gyep növekedését is segítheti: szórhatjuk közvetlenül a pázsitra, de még jobb, ha vízbe áztatjuk, és ezzel a vízzel öntözzük a füvet. A zaccban található ásványi anyagok pedig a vetőmagok csírázását, a fiatal növények növekedését segítik, így ha zöldségeket vagy virágokat ültetünk magról, a vetőmagot kiszórás előtt keverjük össze kevés kiszárított kávézaccal. A zacc segíthet a növényvédelemben is, jellegzetes illata ugyanis összezavarja a kártevőket, így távol tarthatja a növényeinktől a csigákat, hangyákat, levéltetveket.

Mivel a kávézacc finom szemcsés anyag, az enyhe dörzsölő hatásának is hasznát vehetjük a háztartásban. Használhatjuk súrolószer helyett a mosogató, tűzhely vagy a csaptelepek tisztításához, és az edények mosogatásához is bevethetjük. Szintén az enyhe dörzsölő hatása, illetve koffeintartalma miatt kiváló bőrradír is készíthető belőle: ehhez a friss kávézaccot keverjük el egy kiskanálnyi olíva- vagy mandulaolajjal, ha fokozni szeretnénk a dörzsölő hatást, kevés sót is keverhetünk bele. Ez az elegy nem csak a bőrünket varázsolja simává, hanem a koffein miatt állítólag még a narancsbőr ellen is hatásos.

A zacc sokoldalúan kihasználható tulajdonsága még, hogy magába szívja a kellemetlen szagokat. Tegyünk egy kis tálkában a hűtőszekrénybe és a kamrába, de előtte szárítsuk ki a napon, ellenkező esetben könnyen megpenészedhet. Szórhatjuk a lefolyóba is, zsebkendőbe csomagolva egy-egy éjszakára a cipőinkbe is tehetünk belőle.

Az automata kávéfőzők zacctartályát könnyű üríteni, de azoknak sem kell lemondaniuk a kávézacc háztartási felhasználásáról, akik kapszulás kávéfőzőt használnak, a használt kapszulákat felnyitva ugyanis nem csak a zaccot használhatjuk fel, az üres kapszula is kreatívan felhasználható. Sok kézműves készít belőle ékszert, ők általában örömmel fogadják az üres kapszulákat, különösen, ha valamilyen limitált szériából származnak, de gyermekünk óvodájában vagy iskolájában is örülni fognak a kapszuláknak. Természetesen a használt kapszulákat a Tchibo üzleteiben is leadhatjuk.