Megnyitottak az ország könyvtárai

Az Országos Széchényi Könyvtár friss felmérése a hazai könyvtárak szolgáltatásairól.

A könyvtárak több mint 90%-a újra látogatható, és a legtöbben a jövőben is működtetni kívánják a zárvatartás idején bevezetett szolgáltatásaikat, a távoli előjegyzést, hosszabbítást és tájékoztató szolgáltatásokat, új digitális adatbázisaikat, a külső könyvkölcsönzési pontot vagy éppen a könyv-házhozszállítást – ez derült ki az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Könyvtári Intézetének legfrissebb országos felméréséből.

Az OSZK és a Könyvtári Intézet 2020 márciusától követi nyomon a koronavírus-járvány könyvtárakra gyakorolt hatását, és korábbi felmérésének eredményei alapján elmondható, hogy a magyarországi könyvtárak gyorsan alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, s ennek eredményeképpen kreatívan átalakultak a hagyományos szolgáltatások, hangsúlyosabbá váltak a digitális tartalmak és a távoli elérésű szolgáltatások, előtérbe kerültek az online tájékoztatási formák. Az OSZK is folyamatosan bővítette elérhető digitális tartalmainak körét, nemcsak az addig is népszerű Magyar Elektronikus Könyvtár és az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis tartalmának bővítésével, de új adatbázisok (pl. Hangtár, Földabrosz, Fotótér) létrehozása révén is.

Az OSZK Könyvtári Intézetének friss, 2021. májusi országos felmérésében közel ezer könyvtárvezető vett részt. Az eredmények alapján elmondható, hogy a hazai könyvtárak közel fele a négymilliomodik oltás eléréséről szóló 2021. április 30-ai bejelentést követő első héten megnyitotta kapuit az olvasók előtt, 2021. május végéig pedig már 90%-uk várta a használókat.

A hazai könyvtárak továbbra is betartják és betartatják a megszokott egészségvédelmi intézkedéseket. Több mint 50%-uk többlépcsős újranyitást valósít meg (például egyelőre nem látogatható az olvasói tér egésze). A leggyakrabban alkalmazott védelmi intézkedések a szinte mindenhol kötelező kézfertőtlenítés mellett a munkatársak kötelező maszkhasználata, az olvasói létszámkorlát, a biztonságos távolság jelzése és a visszahozott könyvek karanténba helyezése.

Jó hír az olvasók számára, hogy a pandémia elmúltával is velünk maradhat azoknak az innovatív, távoli elérésű szolgáltatásoknak a többsége, amelyeket a könyvtárak a bezárások idején vezettek be. A friss adatok azt mutatják, hogy a könyvtárak több mint 50%-ban lesz továbbra is elérhető a távoli hosszabbítás, a távoli előjegyzés, a távoli információszolgáltatás, illetve több mint 40%-uk tervezi folytatni a különböző digitális tartalmak (blog, podcast, könyvajánló stb.) előállítását, valamint működtetni a külső könyvátvételi pontokat és bizonyos feltételek mellett a könyvek házhoz szállítását is. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők előnyt élveznek a könyvtárak használata során, de a felsorolt szolgáltatások mindenki számára lehetővé teszik a kulturális alapellátást biztosító intézmények elérését.

Arról, hogy az olvasók közelében található könyvtárakban pontosan mely konkrét szolgáltatások érhetők el, a Konyvtárak portál ad pontosabb képet, ahol az érdeklődők ezen felül több száz digitális könyvtári adatbázis elérhetőségét is megtalálják