X. Szent István napi Kenyérverseny

Okoskenyér, Tokaji Aranykenyér, Vásári Káposztás, édesburgonyás, köleses és mangalicazsírral készült kenyér …

Csak néhányat említek a Magyar Pékszövetség idei Szent István napi Kenyérversenyére nevezett termékek közül. Sajtónyilvános bírálat keretében eldőlt, melyik 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere. A hétfős szakmai zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, a versenyzők kiváló minőségű kenyereket hoztak. Az idén harmonikusabb, lágyabb ízekkel találkoztunk, mint a tavalyi versenyen, ahol a fűszerek, gyógynövények domináltak az Innovatív kategóriában. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy változtak a szabályok, és az Innovatív kenyerek esetében szinte szabadkezet kaptak a versenyzők. Ők pedig inkább a technológiai újításokat helyezték előtérbe. Szokatlan, nagyon erőteljes ízek így most nem voltak. A zöldségek, gyümölcsök, magvak használata, ezek párosítása volt most dominánsabb. Többségében olyan termékek kerültek a bírák elé, amivel inkább a gasztronómiai párosításokra, a fogyasztók szélesebb körének igényeire alapoztak a versenyzők. Talán a legmerészebb házasítás idén az aszalt szilva és a tepertő kapcsolata volt.

A hagyományos, Szent István napi kenyér esetében előírás volt, hogy kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, döntő részben gabonaőrleményekből, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok, célkeverékek nélkül, csak természetes alapanyagokból. A versenyzők itt a burgonyának, csicsókának, kukoricának adtak teret, a termékek jelentős részében szerepeltek alapanyagként. A versenyfeltételek közt idén változás volt, hogy lehetett élesztő hozzáadásával és anélkül is készíteni a kovászt. A Magyar Élelmiszerkönyvi előírás jelenleg egyértelműen fogalmaz a kovász meghatározásánál (élesztő hozzáadásával készül), de egyrészről a szabályozás módosítása az Élelmiszerkönyvi Bizottság napirendjén kiemelt témaként szerepel a Pékszövetség javaslatára, másrészt a fogyasztók igénye a spontán erjedésű kovásszal készült termékek iránt nőtt a pandémia időszaka alatt.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a rendezvényen elmondta, a magyar sütőipar jelentős átalakulás előtt áll, amit már a fogyasztók is érzékelni fognak. Az 5-6 nagyüzem mellett azoknak a pékségeknek lesz esélye a talpon maradásra és a gazdaságos működésre, akik egyedi termékekkel, magas minőséggel szolgálják ki a vásárlókat. A szövetség kenyérversenye jó alkalom arra, hogy a pékek megmutassák tudásukat, kreativitásukat és egyben teszteljék új termékeiket a szakma és a fogyasztók előtt is, hiszen az újságírói visszajelzések ez utóbbira is lehetőséget kínálnak. Örömmel tapasztaltuk, hogy a rutinos, évek óta versenyző pékek mellett idén sok új jelentkező is volt, akik remek termékekkel, szép eredményeket tudtak elérni. – mondta a szakmai szervezet vezetője.

A zsűrizés eredményére még várnia kell a versenyzőknek és a nagyközönségnek is, hiszen a szokásoknak megfelelően csak az augusztusi parlamenti sajtótájékoztatón jelentik be, hogy melyik kenyér lett 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere. Addig is a Magyar Pékszövetség felületein megismerhetik a döntőbe jutott kenyereket.

A szakmai zsűri tagjai: Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője, dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke, Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari igazgatója, Egervári Erika, a Kemence Sütőipari Kft. kereskedelmi igazgatója, Nardai Anita – a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetője, Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője, és a zsűri elnöke: Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja.

A döntőbe jutott Szent István napi kenyér kategória:

Édesburgonyás kenyér                       Rubók Kft - Vecsés

Falusi kovászos burgonyás kenyér    Heim Sütöde Bt - Dunabogdány

Kézműves kenyér                               Fejedelmi Pékség Kft - Tiszakécske

László kenyér                                     László és Szász Kft - Budapest

Nagyi kenyere                                     Rábai Sütöde Kft - Monor

Napkenyér                                          Fejedelmi Pékség Kft - Tiszakécske

Telki parasztkenyér (kölessel és mangalicazsírral)    Kovászda KKT - Telki

Innovatív Kenyér kategória:

Burgonyapelyhes cipó                        Körös Pékség Kft - Kőrösladány

Édesburgonyás-kakukkfüves vekni   Coop Kápolna Zrt - Kápolna

Kézműves magvas kenyér                 Fejedelmi Pékség Kft - Tiszakécske

Növényi színanyagokban és rostokban gazdag

többgabonás, kovászos kenyér          Szegedi Sütödék Kft - Szeged

Okoskenyér                                        m-GEL Hungyary Kft - Budapest

Tokaji Aranykenyér                           Balmaz-Sütöde Kft - Balmazújváros

Vásári Káposztás kenyér                    Szega Camembert Kft - Budapest