Szomjas György emlékének ajánlva

Vittorio Bianco - Hat pej csikó.

Egy még el nem készült magyar westernfilmhez írt főcímzenét Fehér Viktor a Kerekes dobosa, avagy Vittorio Bianco.  Az Amott legel című palóc népdalt Sohajda Péterrel közösen dolgozták fel Szomjas György emlékének ajánlva.

“Mindig vonzott a magyar betyárvilág romantikája, amiről persze gyorsan kiderült, hogy sokkal mélyebb mozgatórugói vannak, mint a puszta szabadságvágy: kilátástalanság, árulás, kényszerpályák, örökölt sorsok. A legtöbb betyár élete megérne egy filmet, de sajnos még várat magára, hogy 21. századi narratívából is valaki elmesélje ezeket. Addig is ott vannak nekünk Szomjas György filmjei: a Talpuk alatt fütyül a szél és a Rosszemberek. Valójában ez a dal egy el nem készült film főcímzenéje, aminek jelenleg a forgatókönyvén dolgozom. A dal írása közben 'A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford' című pszicho-western lebegett a szemem előtt, amelynek komor, baljós hangulata ott lebeg a puszták felett" – meséli Fehér Viktor, aki még nagyapjától hallotta az Amott legel című palóc népdalt, aminek az átiratát Sohajda Péterrel közösen készítették el. „Szerettem volna egy olyan magyar népdalt választani, ami kellően borongós hangulatú. Mind a dalválasztás, mind a borító, mind a dallam lüktetése a borongós magyar western koncepciót erősíti” – teszi hozzá Viktor.

A dalban Szlama László koboz és citeraművész játssza a citeraszólamot. A citera hangzása az egyik legismertebb népi hangszín, de könnyűzenei közegben még nagyon kevesen használták. A countryzenékben hallható slide gitár méltó párja, mégis egy sajátosan magyar, egyedi hangzást ad a dalnak. A Hat pej csikó keverése a Standing Waves Studioban készült, a mastering pedig a világhírű Abbey Road Stúdióban, Alex Gordon keze által. A dalból remixek is készülnek, többek között Gianni Durrente italo-disco feldolgozása.

És hogy honnan a Vittorio Bianco név? Egy olasz turnén a Kerekes vezetője, Fehér Zsombor így konferálta fel Viktort a színpadon a helyiek legnagyobb örömére. Azóta használja ezt a nevet, mint alteregó. Ebbe a projektbe különösen illett a spagetti westernes hatás miatt. Egyfajta kikacsintás Sergio Leone munkássága felé.

Vittorio Bianco - Hat pej csikó

Közreműködők:

  Fehér Viktor - Ének, dob, producer

  Sohajda Péter -  Gitárok

  Szlama László - Citera

Halmos Béla program támogatásával jött létre.