Miért a Dűne 2021 egyik legjobban várt filmje?

Miért szerettek bele milliók világszerte a Dűne epikus világába?

Frank Herbert Dűne című science fantasy könyve még 1965-ben jelent meg és egy csapásra be is zsebelte a Nebula és megosztva a Hugo díjakat. Azóta Frank Herbert tovább folytatta Arrakis történetét, mely növekvő rajongóbázisának legnagyobb örömére hosszas jogi huzavona után végre vászonra is került 1984-ben. A várva várt siker azonban elmaradt, David Lynch filmje kifejezetten megosztó, hiába a briliáns színészi gárda és atmoszférateremtés. Úgy tűnik, a Herbert teremtette összetett világot nem olyan egyszerű adaptálni. 2000-ben került sor a következő próbálkozásra, ez a tévésorozat már pozitívabb visszhangot kapott, ám megmaradt a zsáner ínyencségének. És most, végre valahára, széles vásznú, nagy költségvetésű mozifilmben merülhetünk el a fűszerbolygó csavaros történetében!

A streamelés lehet a jövő?

A film megjelenése körül érezhető egy-kis huzavona, mely leginkább annak mérlegelésétől függ, mikortól streameljék az HBO Go-n? A dilemma sok kérdést vet fel. Az utóbbi időben egyre több sorozat debütál online, ám filmekkel még nem olyan egyértelmű, milyen anyagi kilátásokkal jár a streamelés. Ez pedig aggasztja a rajongókat, hiszen a filmnek csak akkor készülhet el a várva várt folytatása, ha profitot termel. Tény, hogy a filmiparnak még nincs számottevő tapasztalata a téren, de éppen ezért érdemes más szórakoztatóipari ágazatok példáin okulni, mint az online kaszinó oldalak rendszere. Számos élő adás, élő fogadás zajlik ezekben a berkekben, elég csak egy populárisabb sporteseményre gondolnunk, ami egy időben streamel a világ minden táján. Azzal pedig aligha vádolhatnánk egy Európa Bajnokságot például, hogy ne lenne pénzügyileg sikeres vállalkozás. Sőt! Az online streamelés ráadásul számos más lehetőséget is megenged, elég csak a Trónok Harca részek kapcsán kialakult „viewing partykra” gondolnunk. Aki pedig feltétlenül mozi-élményre vágyik, lehetősége lesz arra is.

Kik állnak a 2021-es Dűne mögött?

A Szárnyas fejvadász 2049 rendezőjeként ismert Denis Villeneuve igazán ígéretes színészgárdát válogatott össze a filmhez. A főbb szerepeket Timothée Chalamet, Oscar Isaac, Josh Brolin, illetve Dave Bautista játsszák, de feltűnik Zendaya és Jason Momoa is izgalmas mellékszerepekben, melyek talán nem is lesznek annyira „mellékes” szerepek. Ez a pontos forgatókönyvtől függ. A film zenéjén ott ég Hans Zimmer áldásos bélyege, maga a film igen emlékezetes tréler is egy Pink Floyd szám feldolgozását szólaltatja meg. Amit eddig tudunk, mind igen ígéretes, így nem csoda, ha a rajongó lélegzet visszafojtva várják a filmet, és a Dűne világát nem ismerők is egyre növekvő érdeklődést mutatnak.

Mikor és hol nézhetjük meg a Dűnét?

A várva várt dátum október elseje. Legalábbis az Egyesült Államokban. Itt egyszerre indul az HBO Max-en és a mozikban a vetítés, vélhetően Magyarországra némi késéssel érkezik majd el a film. A híresztelések alapján mostanra egyértelmű, hogy az első könyv nagyjából első felét élvezhetjük „csak” ebben a filmben. Ez egyszerre üdvös – hiszen kellő részletességgel mélyedhetünk el a könyv páratlan mélységeiben – és aggasztó, hiszen ezek szerint a folytatásra várnunk kell, mely folytatás nem olyan egyértelmű, mint a klasszikus nagy mozifilmek esetében volt. A streamelés számunkra mindenesetre előnyökkel jár, hiszen sokkal gyorsabban hozzájuthatunk így itthon a filmhez, mintha a mozikra várnánk, és ha tetszett, miért ne nézhetnénk meg utána nagy képernyőn is? Reméljük tehát, hogy a várva várt film nem csak a rajongók szívét nyeri el, de streamelt-filmdebütációval is jól vizsgázik és Villeneuve mihamarabb nekiállhat a folytatásnak!