Gyűjtőköri nap az 53. Kékszalag vitorlásversenyen

A vitorlázáshoz kapcsolódó régi dokumentumokat és fotókat gyűjt a Magyar Nemzeti Levéltár.

Az 53. Kékszalag Nagydíj vitorlásversenyen a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjtőköri napokat szervez együttműködve a Magyar Vitorlás Szövetséggel és az Europeana gyűjteménnyel.

A programot meghirdető Europeana gyűjtemény az európai archívumok, könyvtárak és múzeumok ezreivel együttműködve teszi digitálisan hozzáférhetővé a kulturális örökségünket, felületein mára összesen több mint 50 millió digitalizált mű érhető el. A 2020-ban indult Europeana Sport projekt olyan eseményekhez, személyes élményekhez kapcsolódó digitális gyűjtemény kialakítását tűzte ki célul, amely láthatóvá teszi, hogy a történelem folyamán hogyan formálta változatos kulturális hagyományaival a sport a magunkról, közösségeinkről és a ma ismert sokszínű Európáról kialakított képünket.

Az elsőként 1934-ben rajtolt Kékszalag Európa legrégebbi és leghosszabb távú vitorlás tókerülő versenye, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseménye, így a Magyar Nemzeti Levéltár úgy döntött, hogy az Europeana Sport programhoz kapcsolódva összegyűjti a sporthoz kapcsolódó írásos emlékeket.

A 2021. július 22-én rajtoló verseny alatt a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának munkatársai várnak minden vitorlázáshoz kapcsolódó eddig otthon őrzött írott emléket, így például naplókat, leveleket, visszaemlékezéseket, fényképeket és egyéb dokumentumokat. 

Ha valaki nem kíván megválni az irataitól, de másolatban a levéltárnak adná azt, akkor a rendezvény alkalmával ezt megteheti. A helyszínen működő digitalizáló standokon a levéltár munkatársai elkészítik a szükséges másolatokat.

Ha a bemutatott iratanyag mérete vagy terjedelme meghaladja a digitalizáló stand kapacitását, úgy a levéltár a digitalizálásáról a későbbiekben gondoskodik, majd előre egyeztetett időpontban visszajuttatja az eredeti példányt tulajdonosának. Ha a beadó úgy dönt, hogy a levéltárnak adományozná az anyagot, a digitalizálás mellett a gyűjtőköri nap erre biztosít lehetőséget.

Kékszalag gyűjtőköri napok:

2021. július 21. 10:00-18:00

        Anna Grand Hotel 8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1.

Július 22. - július 24. 9:00-12:00, 16.00-20.00

        8230 Balatonfüred, Vitorlás tér

Iratanyagot bemutatók vagy felajánlók számára előzetes egyeztetés ezen e-mail címen lehetséges. 

Az esemény Facebook oldala itt.

Együttműködő partnerek: Magyar Vitorlás Szövetség,    Europeana,    Europeana Sport