Nyári meglepetés a Müpától

Újranézhetőek az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei.

A nyári kánikulában nincs is üdítőbb annál, mint a kellemes esti órákban egy pohár frissítő ital társaságában magával ragadó jazzmuzsikát hallgatni. A Müpa minden évben megrendezett programsorozatán, a Jazz Showcase-en a legtehetségesebb fiatal jazzegyüttesek mutatkozhatnak be. Az idén az online térben közvetített koncertek most teljes egészében visszanézhetőek lesznek a Müpa YouTube-csatornáján.

A Müpa 2008 óta minden évben megrendezi a fiatal tehetségeket bemutató Jazz Showcase sorozatot, amit nemcsak a közönség, de a szakma is mindig kiemelt figyelemmel követ. A pandémia miatt erre idén csak online kerülhetett sor, de a hűséges rajongók így sem pártoltak el a program mellől, sőt, rengetegen követték a koncerteket a számítógép képernyői előtt. Bár mind a zenészeknek, mind a Müpának nagyon hiányoztak a nézők, a különleges helyzetet kihasználva a Müpa stúdiója olyan képeket, plánokat és helyzeteket tudott bemutatni, amelyeket a nézőtéren ülve talán soha nem láthatna a közönség. „A stream mozgóképi szempontból így sokkal izgalmasabb: jóval több és érzékenyebb dolgot tudunk egy-egy ilyen felvételen megmutatni, mint amit emberi szemmel látnánk egy élő koncerten” – mesélte egy januári interjúban Kovács-Ender Krisztián, a Müpa Stúdió kreatív vezetője. Ezeket a felvételeket osztja meg most a nézőkkel a Müpa: így az intézmény YouTube-csatornáján a sorozat mind a hat koncertjét bárki, bármikor visszanézheti!

Július 23-ától kezdve 3 héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa, amelyek regisztráció és időkorlát nélkül, teljes egészében megtekinthetőek lesznek a videómegosztó felületen. Először Budapest Music Center különdíját elnyerő, a hardbop és a modális jazz elemeit népzenei motívumokkal ötvöző Baló Sámuel Trió, és a saját szerzeményeivel a Savarai Jazz Fesztivál különdíját kiérdemlő Bolyki Tamás Quartet  koncertjei válnak elérhetővé. Július 30-tól az idei Magyar Jazz Ünnepén is fellépő Fehér Fábió Trió és a londoni 606 Klub által felajánlott fellépési lehetőséggel gazdagodott Horváth Albert Quartet felvételeit nézheti újra a közönség. Augusztus 8-án pedig a közönségtől legtöbbet szavazatot kapó Varga Dávid Quintet, és a Müpa szakmai zsűrije által legjobbnak választott Bettika Quintet (lásd fotón) koncertjeit lehet újraélni.