Kanada lesz a 15. KAFF díszvendége

Augusztus 11-15. között ingyenes nemzetközi animációs fesztivál Kecskeméten.

Augusztus 11-15. között zajlik majd a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol 30 ország 370 alkotását nézheti meg ingyenesen a közönség. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemle idei díszvendége Kanada. A fesztiválon egy ötrészes filmösszeállítás idézi meg a stúdió több mint nyolcvan éves, rangos elismerésekben bővelkedő történetét. Megtudhatjuk, mi az a tűanimáció, láthatunk majd klasszikusokat, kortárs filmeket, női rendezők munkáit, valamint a legendás Norman McLaren műveiből egy válogatást.  Az öt napos rendezvény programját szakmai előadások, kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, fényfestés, a gyerekek számára animációs játszóház és Kaláka koncert is színesíti majd.

A kanadai animációs film legpatinásabb intézménye a Kanadai Nemzeti Filmbizottság, azaz a National Film Board of Canada (NFB), amelynek égisze alatt a mai napig állami támogatással készülnek az egyedi animációs filmek. A 15. KAFFon egy ötrészes filmösszeállítás idézi meg a stúdió több mint nyolcvan éves, rangos elismerésekben bővelkedő történetét.

Augusztus 11-én 14 órakor a Hírös Agórában vetítik majd Tűmozik címmel az első blokkot, melyben egy speciális technikával, a tűanimációval készült kisfilmeket, illetve a módszert bemutató dokumentumfilmet is láthatunk. Ennek a különleges eljárásnak a lényege, hogy megvilágított, speciális fehér vásznon készül - amelyet mintegy egymillió tű szúr át -, a képi formákat és tónusokat a tűárnyékok váltakozó méretei nyomán keletkező árnyék rajzolja meg.

Augusztus 12-én 10 órakor a Hírös Agórában nyolc kanadai klasszikussal ismerkedhet a közönség, köztük a magyar Földes Péter festőművész kompjúteranimációs Éhség című filmjével, aki e projekt révén kapott meghívást az NFB műhelyébe. Ezt követően a harmadik blokk 11.30-kor hét női alkotó munkáját mutatja be. Ebben lesz látható többek között a női filmesek úttörője, az alkotócsapat állandó tagjává vált amerikai Caroline Leaf Utca (lásd fotó) című filmje is.

Augusztus 14-én reggel 9-kor az Otthon moziban hat kortárs alkotást vetítenek, melyek szép példái a kanadai animáció azon sajátosságának, hogy a rendkívül újszerű technikai és virtuóz formai kísérleteket humánus mondanivalóval ötvözik. Ebben a válogatásban lesz látható Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta az NFB égisze alatt készített, fotóalapú A hódítók című pixillációs filmje.

Az NFB animációs részlegét 1941-ben a háború sújtotta Európából a tengeren túlra emigráló skót Norman McLaren alapította. Augusztus 14-én 10.30-tól az Otthon moziban az ő filmjeiből pereg majd egy válogatás, melyek az általa megfogalmazott, szállóigévé vált definíció mintapéldái: „az animáció nem a rajzok mozgatásának, hanem a mozgás rajzolásának művészete. Ami pedig az egyes kockák között történik, az fontosabb annál, mint ami az egyes kockákon látható.”

Az ingyenesen látogatható fesztivál teljes programja itt található.