Örömünnep három napon át a Jazzpikniken

Aki a nyár leghangulatosabb fesztiválját kereste az idén, az július utolsó hétvégéjén ismét Paloznakon találta magát.

A Paloznaki Jazzpikniken a fűben ülős, napsütéses délutáni koncertektől a klubhangulaton át egészen a világsztárokat felvonultató nagykoncert-élményig minden megvolt, ami a régóta várt balatoni fesztiválélményhez kell. A fesztivál kilencedik alkalommal került megrendezésre a mesés Balaton-parti falu domboldalában, ahol idén 18.000 látogató élvezte az igényes fesztiválozás örömeit. 2021-ben ismét három napra a jazz, a funk és a soul bölcsőjévé vált a Balaton-felvidéki Paloznak, ahol 18.000 látogató tette tiszteletét július 29. és 31. között a Jazzpikniken. Az idei line up-ban olyan világhírű sztárok és formációk szerepeltek, mint Mario Biondi, a Gipsy Kings, Candy Dulfer, vagy a Kraak&Smaak. A nemzetközi előadók mellett a a „jazzfalu” három napra a magyar jazz kiemelkedő alakjainak is otthona volt; olyan művészekkel találkozhatott a közönség, mint Saya Noé, a Swing á la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, vagy az Amoeba Band.

A július utolsó hétvégéjén tartott Jazzpiknik azon kevés fesztiválok egyike, amelyeket 2021-ben megrendeztek. Az idei év különlegessége, hogy a fellépők zömének az elmúlt másfél éves kihagyás után Paloznakon volt az első fellépése! Ennek köszönhetően a koncertek euforikus hangulatban teltek, a hálás és felszabadult közönség hatalmas energiát adott a zenészeknek. A fesztiválközönség soraiból szinte sugárzott a közel két év után végre élvezhető kikapcsolódás, az életigenlés, a felhőtlen öröm. Idén a vonatkozó szabályok értelmében a látogatók csak védettségi igazolvánnyal léphettek be a fesztivál területére, és a közönség e téren is fegyelmezetten és hálásan működött együtt a szervezőkkel. A fesztivál egész időtartama alatt érződött a békés, családias együttműködés, a közösségi élményekre éhes látogatók türelme és körültekintése – így a nyári fesztiválszezonban az elsők között zárta jótapasztalatokkal gazdagodva kapuit a 9. Paloznaki Jazzpiknik. Az átlagosan napi 5-6 ezer fős közönség jó partner volt a fesztivál területének tisztán tartásában, az exkluzív helyszín védelméhez számos környezetvédelmi törekvéssel járulnak hozzá a szervezők, így gyarapítva az ökotudatos fesztiválozók körét. Ahhoz, hogy a butikfesztivál évről-évre újra visszatérhessen a dűlőbe, kulcsfontosságúnak tartják a zöld törekvések és a fenntartható fesztiválmegoldások integrálását, a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás volt a Jazzpiknik partnere; a hulladék közel 60%-a került újrahasznosításra. A hulladékmenedzsment miatt 3616 kg CO2-kibocsátást spórolt a fesztivál.

A fesztivál nulladik napján, a Homola Pincészet Nagyszínpadán Mario Biondi fergeteges koncertjével vette kezdetét a 9. Paloznaki Jazzpiknik. Csütörtök délután Biondi különleges, Barry White-hoz hasonló hangjával telt meg a dűlő. A szicíliai énekes már második alkalommal látogatott el Paloznakra szeretett magyar közönségéhez. Az európai soulmuzsika koronázatlan olasz királya után a a világhírű Gipsy Kings zenekar szívmelengető flamenco-pop dalaira táncoltak a piknikezők, a hajnalig tartó mulatságot Jazzkovács László korongjai tették emlékezetessé, jazzfunky retro válogatásában a legnagobb slágerekre tombolt együtt a közönség.

A Jazzpiknik első, azaz pénteki napján Andrew J Warm Up-jával hangolódott a piknik, majd a funk és soul alapokon nyugvó, eklektikusan mai hangzású Mörk lépett fel. Őt követte a pop világából érkező Rúzsa Magdi, akinek hangja és kisugárzása összetéveszthetetlen, zenéje egyedi atmoszférát teremtett a balatoni nyárestén. Végül az est a DELADAP utánozhatatlan elektroszving dallamaival folytatódott – a Jazzpiknik közönsége együtt tombolt a szvingkorszakot mai hangzásba átültető, friss formációval. A pénteki napon megnyitotta kapuit a Tájház udvarán helyet kapó Fábián Juli Színpad, ahol a klubhangulat és a jeles magyar zenészek által idén is megtörtént az igazi varázslat. A hazai zenészek a Taittinger Pezsgőterasz és az Audi Jazz Stage kisebb színpadain is ámulatba ringatták a nagyérdeműt.

A második napi, szombati záróest valódi megkoronázása volt a három napnak: a Manaky reggae hangzásai nyitották az estet, őket követte sokak nagy kedvence, a De Phazz német jazz kollektíva. Folytatásként a világhírű holland szaxofon-királynő, Candy Dulfer lépett fel zenekarával. A híres szaxofonos, Hans Dulfer lánya maga is élő zenetörténeti legenda, néhány évvel ezelőtt a Grammy Awardson lépett fel Beyoncéval, itthon már második alkalommal nyűgözte le a piknikezőket. A záróest „ízeire” a koktélcseresznye a Kraak&Smaak Live Band friss és ropogós ütemeivel került fel, ők töltötték be a csillagfényes paloznaki éjszakát és a piknikező közönség szívét. Flow-élményekkel, igényes zenei-, kulináris- és fesztiválélményekkel tért haza a 9. Paloznaki Jazzpiknik közönsége, hogy aztán jövőre, 2022. augusztus 4-6. között ismét visszatérjen és végigtáncolja a balatoni estéket a 10. jubileumi Jazzpikniken!