Kapolcska Program 2021. augusztus 11-19.

Ötödik alkalommal rendezik meg Kapolcson a 9-16 éves korosztálynak szóló, különleges Kapolcska Programot.

A Kapolcska Program egy, a maga nemében egyedülálló kulturális, edukációs, regionális tehetséggondozási start-up,amely évente ismétlődő többnapos eseménysorozat. A Program két nagyobb részből áll; egy összművészeti gyerektáborból a közoktatásban résztvevő gyerekek számára és egy hozzá szorosan kapcsolódó családi kisfesztiválból, melyet idén immár ötödik alkalommal készülnek megrendezni. A Program legnagyobb erőssége, hogy különleges kapcsolódósra ad lehetőséget a kulturális élet már bizonyított művészei és a fiatal, majdan utánpótlást jelentő, feltörekvő nemzedék között, megteremtve a lehetőségét a tudásátadásnak, a tehetséggondozásnak, a szakmai fejlődésnek és a kulturális életbe való betagozódásnak.

A fókuszban a kezdetek óta a művészet és a tehetség áll. Egy olyan különleges kulturális miliő megteremtése, ahol műfajokon átívelő módon mindenki közösen alkothat, de a közös alkotás mindig az egyéni teljesítményeken keresztül nyeri el végső formáját. Nem csak a művészet gyakorlására, de az együttműködésre, a közös gondolkodásra, a közösség építésére is nevel. Vannak örökös „kapolcskázók”, akik most készülnek az ötödik alkalommal együtt tölteni ezt a bő egy hetet Kapolcson, ők együtt nőttek fel, többen nyilatkoznak úgy, hogy művészeti pályájuk meghatározó katalizátora a Kapolcska Program. Ennél szebb eredményt pedig aligha találni.

Az V. Kapolcska Program fontos célkitűzése/alapja - a művészeti tartalom magas színvonalú megvalósításán túl - egyre több fiatal, egyre több pedagógus bevonása. Idén az esélyegyenlőség megteremtése felé tesznek nagy lépéseket a Bethesda Gyermekkórházzal együttműködésben. Ennek keretében 15 gyógyult égéssérült, krónikus beteg vagy súlyos betegségből felépült gyermek vehet részt a táborban, ahol digitális projektfeladatokon keresztül ép társaikkal együttműködve alkotnak, fejlődnek, integrálódnak és persze élményeket gyűjtenek. A szülők, a közönség egy olyan közösség részévé válnak, ahol mindenki mosolyog, mindenki jó kedvű, mindenki egyenlő. A lelki feltöltődés, az együttlevés, a gyermekek önfeledt, ám mégis profi produkciói a színpadon a fesztivál során olyan erő, ami nehezen összevethető bármi mással…

Kapolcska Összművészeti Tábor: 11 szekció, 120 fiatal, 50 pedagógus.

A Kapolcska Program középpontjában, augusztus 13-15-én kerül sor a kisfesztiválra.

A 21 programon részt vesz, többek között a Cimbaliband, a Talamba Ütős Együttes, Szirtes Edina Mókus, Boros Misi, a Hoppál Mihály Band, a Bocskai István Református Központ zenekarta, Csernik Szende mesemondó, Marica Bábszínház.

Játszóudvarok is várják a családokat: működő kovácsműhely, sakk-matt és malomudvar és Varázshangok Családi Játszóudvar.  – társasjátékokkal.

A Bethesda Református Gyermekkórház érzékenyítő programokkal készül, lesz újraélesztés, gipszelés, kerekesszék kipróbálás.

Különleges eseménye lesz a fesztiválnak a felújított kapolcsi Falumalomban való őrlés.

Több kiállítás is lesz, többek között: fotókiállítás a valahai 11 kapolcsi vízimalomról , Kovácsműhely és Lakóház Múzeum, Iskola Múzeum,  Helyi Értéktár kiállítás, vetítések a Falumalom Moziban.

A tábor és a fesztivál lebonyolítását idén 10 önkéntes segíti, akik közül jó néhányan maguk is a Kapolcska Tábor fiataljai, csak a táborozást ilyen formán kinőtték.

A Kapolcska Program:

•          Nemzeti Tehetségpont

•          A Kapolcska Fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség minősített fesztiválja

•          A Program részt vesz az Európa Kulturális Főváros 2023 - Veszprém projektben való részvétel 

A Program szervezője/lebonyolítója: Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet

A Program vezetője: Márta István zeneszerző, Művészetek Völgye alapító