Három napon át, hat koncerttel várja a közönséget a Müpa megújult zenei fesztiválja, a JazzTime

Eljött a nyárzáró, évadkezdő jazzélmények ideje.

Nyár eleji nagy sikerű koncertjeit követően augusztus végén a Müpa ismét megnyitja kapuit a zenei különlegességekre és felejthetetlen koncertpillanatokra vágyó közönség előtt. Az intézmény a New Orleans Swingfesztivál örökébe lépő új koncertfolyammal, az augusztus 27-én kezdődő, három napon át tartó JazzTime fesztivállal búcsúztatja a nyarat és köszönti az őszt. A középpontban továbbra is a jazz hagyományosabb irányzatai állnak, ám a kínálat a műfaj rajongóinak örömére tovább színesedik. Koncerteznek mások mellett a swing magyar dívái, bemutatkoznak a Jazz Showcase 2020-as győztesei, és a hazai jazzélet kiválóságai tisztelegnek Gonda János emléke előtt.

Bőséges stílusválasztékkal és valódi csemegékkel várja a jazz rajongóit a Müpa megújult, felfrissült fesztiválja. A pénteki nyitónapon a korlátozások óta először nyílik meg teljes befogadóképességével a Fesztivál Színház, amelynek színpadán a swing négy kiemelkedő hazai sztárja, Micheller Myrtill, Pocsai Kriszta, Bolba Éva és Munkácsy Eszter a Budapest Jazz Club rezidens nagyzenekarával ad fergeteges hangulatú koncertet. A Pearls of Swing című est műsorának gerincét a big band irodalom nőket előtérbe állító dalai adják.

A fesztivál második napján a 2020-as Jazz Showcase zsűrije által a legjobbnak ítélt formációval és a közönség kedvenceivel találkozhatnak az érdeklődők: a program bátran ajánlható mindenkinek, aki kötetlen hangulatban ismerkedne akár magával a műfajjal, akár az azt képviselő, feltörekvő tehetségekkel és a szcéna elismert előadóival. Nagy-Babos Rebeka egy sepsiszentgyörgyi zenei táborban szerzett élményeinek hatására döntött úgy, hogy hátrahagyja reklámgrafikusi szakmáját, és elköteleződik a jazzéneklés mellett. Díjnyertes kvartettje, majd az alternatív popba hajló muzsikát játszó perpētuum (lásd fotó) a délután folyamán lesz látható az Átriumban. Őket a Kozma Orsival kiegészült Funky Wheelers követi, akik régi és vadonatúj popslágereket dolgoznak fel funkos-jazzes alapokra átültetve. Az estét a felejthetetlen zenész és példakép, a Magyar Jazz Szövetség és a Zeneakadémia jazz tanszakának egykori alapítója, Gonda János emlékére összeállított Jazzstaféta zárja. Az elkötelezett művész és pedagógusszemélyiség munkássága előtt tisztelgő műsorban Binder Károly, Márkus Tibor, Oláh Kálmán, Szabó Dániel, Csuhaj-Barna Tibor, Hárs Viktor, Kőszegi Imre, Balázs Elemér, Berki Tamás, László Attila, Borbély Mihály, Bacsó Kristóf, Friedrich Károly és Szalóky Béla lép fel a kiváló dobművész, Bágyi Balázs művészeti vezetésével.

A zárónapon ismét a női történeteké lesz a főszerep: a Fesztivál Színházban La femme fatale címmel az elragadó hangú énekesnő, Szűcs Gabi és zenekara ad koncertet. A különböző korszakokból válogatott dalok a legismertebb női előadókat, így például Marilyn Monroe-t, Karády Katalint, Marlene Dietrichet vagy Nina Simone-t idézik meg a lendületes swing és a mainstream jazz stílusában. Szó esik szerelemről, titkos és tiltott kapcsolatokról, nőiségről, csábításról, csalódásról, és olyan slágerek csendülnek fel, mint a Whatever Lola Wants, a My Baby Just Cares for Me, a Fever, valamint a Mad About the Boy. A végzet asszonyait a középpontba állító műsorban ráadásul sztárvendégként színpadra lép a lebilincselő színészi alakításai mellett kiváló hangjáról is ismert Ónodi Eszter is.

A JazzTime fesztivál részletes programja itt.