Crossover Uránia koncertsorozat

Szilágyi Enikő sanzonestjével, valamint a Mordái és a Tulpa együttes fellépésével folytatódik a sorozat.

Augusztus 29-én, Szilágyi Enikő sanzonestjével elkezdődik, majd szeptember 10-én a Mordái együttes, október 1-jén pedig a Tulpa együttes koncertjével folytatódik a műfajokat átívelő Crossover Uránia könnyűzenei koncertsorozat őszi programja az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A sorozat őszi programjának nyitóelőadásán, augusztus 29-én Latinovits Zoltán, Domján Edit, Darvas Iván, Ruttkay Éva, Törőcsik Mari sanzonslágereivel Szilágyi Enikő emlékezik a magyar színjátszás nagyjaira Köszönet mindenért című műsorával. A pályáját Erdélyben kezdő, de Magyarországon, Franciaországban és Belgiumban is jól ismert színész énekesnő a sanzon hazájában, francia földön lett a műfaj avatott és elismert előadója. „Ezt a jól ismert, de soha nem eleget hallgatott műfajt szeretném újra divatba hozni, ha csak egy estére is” – írja a koncert ajánlójában. Címadónak Domján Edit híres dalát választotta, de egyebek mellett olyan feledhetetlen szerzemények is elhangzanak, mint a Fátyolos a szemed, a Szívemmel látlak téged, a Hol van az a nyár, Ez csak színjáték vagy a Várj reám. A magyar örökzöldek között ezúttal is elhangzik majd néhány kihagyhatatlan francia dal, és magyar költők versei is helyet kapnak. Zongorán kísér Újláb Gábor.

A pályája első felében elsősorban drámai szerepekben feltűnt és alakításaiért számos magyar és román szakmai díjjal elismert Szilágyi Enikő 2006-ban fordult a dal műfaja – és azon belül is a sanzonok világa – felé. Dalestjeivel meghódította a francia színpadokat is, több mint ezer ilyen előadást tudhat maga mögött. Művészetét a Francia Kulturális minisztérium Művészet és irodalom lovagrendjével is elismerték. Az Urániában legutóbb 2018-ban tartott nagy sikerű koncertet.

A Crossover Uránia sorozat következő állomásán, szeptember 10-én a harmadik éve együtt zenélő, rutinos fiatal zenészekből álló folk rock banda, a MORDÁI lép színpadra. „Az együttes teljes joggal nevezhető supergroupnak, hiszen a magyar underground jazz krémje egyesül egy projektben” – írta róluk a Keretblog.hu.  Nóvé Soma (Middlemist Red, Samurai Drive) énekel, Vértesi Ferenc (Giliszta) gitározik, Kapusi Viktor (Osaka Crack, The Best Bad Trip) szaxofonon játszik, Klausz Ádám (Bujdosó Trió, Osaka Crack) dobol, Czitrom Ádám (Jazzékiel, Qiyan) basszusgitározik és végül, de nem utolsósorban Porteleki Áron (Dorota, GNU) brácsázik, vokálozik és dobol. Zenéjükben a népdalok szöveg és hangzásvilágát ágyazzák rockzenébe. Forrásként egyrészt a 60-as, 70-es évek kísérletező népzenei vonulataiból, például a Muzsikás és a Sebő együttes repertoárjából merítenek, másrészt a 70-es, 80-as évek karcos rockjából. Az eredmény, ahogy maguk fogalmaznak, egy olyan hangzásvilág, amely az „útonállók sötét szellemiségét” idézi. Az együttes 2018-ban megjelent, debütáló EP-jét (amely még a frontember, Nóvé Soma neve alatt, Népdalok címmel jelent meg) a Recorder blog a 2018-as év tíz legjobb magyar lemeze közé választotta. Második lemezük Mordái címmel 2020-ban jött ki.  Az Urániában tartandó Live at Uránia című bulival egy nyárzáró, különleges koncertre készülnek: új, kibővített zenekari felállásban ünneplik az idei évet, s a banda harmadik születésnapját.

Október 1-jén, két év várakozás után végre Budapesten is bemutatkozik élőben a TULPA zenekar. Az együttes 2019-ben alakult: Győri Atilla (ex-Trick) progresszív, pszichedelikus rockzenei ötleteit először régi zenésztársával, Jáger Zolival (Jóvilágvan, ex-Trick) formálgatta, majd Binges Zsolti (FiSH!, Storm The Studio) és Székely Marci (ex-Ozone Mama, Superunknowns) csatlakozásával vált teljessé a közösség, ami kialakította a TULPA-hangzást.

Nevük a tibeti misztikából ered, ahol a magas szintű guruk képzelete által teremtett lényt jelent, s jól illik a zenekar metálos, pszichedelikus hangzásvilágához. Első EP-jük, a How To create… Part One anyagát 2020 júliusában vették fel Szegeden, a lemez decemberben jelent meg, olyan dalokkal, mint a The Hideaway vagy a Paralyzed, amely az online lejátszások tekintetében messze meghaladta a csapat várakozásait. Az anyagra úgy tekintenek, mint ami hűen tükrözi a banda nevét, hiszen tényleg a közös kreativitásukból formálódott zenei entitássá, Tulpává. „Olyan ízeket képvisel, ami a hazai rockzenében nem igen hallható”- írta róluk a zeneszmagazin.hu. „Pont olyan változatos, remek rock/metalt rejt, amilyet ezektől az arcoktól várni lehet” – így a hammerworld.hu. Azóta készül a folytatás is. Így az Uránia - Crossover koncertsorozat részeként egy igazi zenei csemege vár a közönségre, hiszen a filmszínház nagytermének patinás környezete különleges körítést fog adni a "How To Create... Part One" és "Part Two" dalainak.