Kulturális találkozások a Várkert Bazár őszi kínálatában

A Várkert Bazárban vadonatúj programokkal találkozhatnak a kultúra kedvelői idén ősszel.

Koncertet ad a Magashegyi Underground, fellép a Magyar Állami Népi Együttes, és Mindennapi Pszichológia címmel új sorozat indul. Az időmanó kalandjait a gyerekek élvezhetik, miközben folytatódnak a Várkert Mozi és a Várkert Irodalom népszerű programjai is. Szabadtéri kiállítás is nyílik Pilinszky János költészetére emlékezve.

Az őszi szezon indításaként szeptember 5-én a Várkert Bazár több programot kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az időmanó kalandjai című interaktív családi koncerten Bíró Eszter énekes-színésznő gyereknézőivel állítja helyre a kizökkent világórát, miközben a szülők szervezett séta keretében fedezhetik fel a Várkert Bazár ékszerdobozát. Szintén ezen a napon lép fel a Magashegyi Underground: az egyedi hangvételű zenekarnak idén ez az első fővárosi koncertje, ahol legjobb dalaikkal várják a rajongókat. Végül a kortárs tánc kedvelőit is különlegesség várja, hiszen a TranzDanz Déjá Vu előadásával zárul aznap a Tánc a Kertben sorozat.

Szeptember 14-én a Magyar Állami Népi Együttes Népzene és táncok a Kárpát-medencéből című estjén Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Délvidék változatos muzsikái szólalnak meg virtuóz táncművészek sodró néptáncával kísérve.

Mindennapi Pszichológia címmel indul a Várkert Bazár új sorozata, melynek keretében hónapról-hónapra emberi működésünk, kapcsolataink izgalmas témáival lehet találkozni. A szeptember 23-ai első eseményen Szily Nóra műsorvezető Dr. Németh Dezső pszichológus és Dragomán György író segítségével járja körbe, vajon misztikus megérzésről vagy korábban megélt tapasztalatról van-e szó az intuíció pillanatában? 

A Várkert Irodalom különböző műfajok találkozására hív. Szeptember 7-én az irodalmat tánc kíséri a Grecsó fivérek előadásában Többet magunkról címmel. Szeptember 16-án az Aposztróf sorozat részeként Juhász Anna irodalmár vendégeként a XX. századi magyar irodalom egyik kulcsfontosságú szerzőjének, Csoóri Sándornak az életművéből nyújt zenés irodalmi ízelítőt Vecsei H. Miklós neves zenészek társaságában. Szeptember 19-én Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplójának részleteit idézi meg Hámori Gabriella. Szeptember 27-én pedig folytatódik a Nagy Magyar Versek, azaz az ENEMVÉ sorozata Szentségtelen létedre nem félsz Angyali pitvarokat tapodni? címmel. Ugron Zsolna író házigazdaként ezúttal egyedülálló utazásokra invitál fantasztikus koponyák körül: József Attila, Faludy György, Márai Sándor, Fodor Ákos, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nádas Péter és Esterházy Péter irodalmi részleteit hallhatják az érdeklődők.

Visszatérnek ősszel a népszerű Várkert Mozi vetítései is, és folytatódnak a művészettörténeti és történelmi tárgyú előadások is a Várkert Bazárban.

Szeptember 3-ától látogatható az az új, szabadtéri ingyenes tárlat, amely a Kertész Imre Intézet által szervezett Pilinszky 100 programsorozat részeként a költő máig ható életművét és mindannyiunkat érintő témáit eleveníti fel. Isten, szeretet, hit, részvét és szenvedés rajzolódik ki a válogatott versidézetekből és kevéssé ismert prózai szövegekből oly módon, hogy azok a mai látogató számára is aktuálisak, érvényesek és emlékezetesek legyenek. A kültéri installáció októberig tekinthető meg a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

Az év végéig tekinthető meg a Terror Háza Múzeum Új világ született című kiállítása is a Várkert Bazár déli palotájában.

A programokkal és a jegyvásárlással kapcsolatos részletes információkat az oldalon olvashatnak.