Országos kullancsfelmérés: emberben és háziállatban is több a csípés

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak …

… és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a több mint 3000 válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőívének kitöltőinek többsége valamilyen módon már védekezik a kullancsok ellen, jellemzően zárt ruházattal, riasztószerekkel, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.

Több mint 3000-en töltötték ki a Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőívét, amiből kirajzolódhatott az ország kullancstérképe. Az elmúlt évek enyhébb telei kedveztek ezeknek a veszélyes vérszívóknak, a kullancsszezon ezért hamarabb, már kora tavasszal elkezdődött. Ez visszaigazolódott a felmérésre adott válaszokban is, hiszen a válaszadók 53,8 százaléka szerint az elmúlt öt évben gyakoribbá váltak a kullancscsípések a családjukban, 44,1 százalékuk stagnálást tapasztalt, és csak elenyésző részük érzett csökkenést. A válaszadók közül legtöbben a háziállataiknál is növekvő csípésszámot jeleztek az elmúlt öt évben.

A válaszadók 64,3 százalékának a családjában volt kullancscsípés az elmúlt egy évben, míg a háziállataik esetében 65,2 százalékuknál. A felmérés arra is rákérdezett, hogy az idén hány kullancscsípést észleltek. A családtagok körében jellemzően 1-3-at, míg a házi kedvenc kutyák, macskák esetében nem ritkán akár 5-10-et vagy akár annál többet is.

A felmérésben résztvevők összesen mintegy 4200 kullancscsípésről számoltak be családjukban és 9900-ról kutyáikban, macskáikban. A Sokk a rovar Facebook-oldal felmérése arra is rákérdezett, hogyan védekeznek a kullancscsípés ellen. A legtöbben (49,4 százalék) kullancsriasztó szerekkel, 44,8 százalékuk pedig megfelelő ruházattal (vagy mindkettővel). A kullancsok által terjesztett fertőzőbetegség elleni védőoltást 15,7 százalékuk vett igénybe. A háziállatoknál a válaszadók 27,2 százaléka használ kullancsriasztó nyakörvet, 24,4 százalékuk boltban kapható, 32,4 százalékuk pedig állatorvos által felírt kullancsriasztószert.

Ezeknek a kártevőknek a veszélyességét jól mutatja, hogy a kérdőívet kitöltők 12,2 százalékának családjában már okozott fertőző megbetegedést a kullancscsípés – hívta fel a figyelmet Dr. Bajomi Dániel, a Sokk a rovar Facebook-oldalt működtető Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte ugyanakkor a felmérés adatai egyértelműen azt mutatják, hogy a válaszadók többsége tudatában van a kullancsok okozta veszélyeknek, és igyekszik is védekezni a kullancscsípések ellen. Szerencsére ezt többféleképpen is megtehetjük, a humán készítményeknél például már vannak kifejezetten kisgyermekeknek kifejlesztettek, természetes hatóanyagú vagy éppen illatmentes termékek.