Hobo őrtornya

Ünnepélyes Hobo-őrtoronyavatás Mezőtúron.

"Megjött a behívó, mert sorra kerültem,

A rádiót hallgatva az őrtoronyban ültem."

Hobo énekelt így még anno a Rolling Stones blues című dalában arról, hogy 1964 novemberében milyen körülmények között érintette meg őt először a Rolling Stones és a Kis vörös kakas. Ebből indulhattak ki a hobológusok kis csoportjának tagjai, amikor úgy döntöttek, márpedig a mezőtúri laktanya sarkában a volt lőszerraktárnál álló őrtornyot "szent hellyé" nyilvánítják, azaz hivatalosan is Hobo-őrtoronnyá avatják.

A nem mindennapi szertartásra szeptember 11-én, szombaton 16 órától kerül sor, a jeles eseményre megannyi neves vendég is tiszteletét teszi. Az avatást követően 18 órától Hobo jelenlegi bandájával koncertet is ad a laktanya alakulóterén, Bevonuló Baka Blues címmel.

Miután a mezőtúri Önkormányzat védnöksége alá vette a Hobo őrtorony felavatását, így szeptember 11.-én délután 16 órakor ez meg is történik. A műemlék elnyerte a „Világökörség része” megtisztelő címet, melynek fényét tovább emeli, hogy a régészek által megállapított, felbecsülhetetlen értékű műtárgy egy sertéstelep sarkában áll. Itt feledhetetlen illatok lengik körül, mangalicák és ártányok környezetében tölti idejét, sóvárogva ábrándozik friss töpörtyűre, füstöltkolbászra és csülökre gondolva, ilyetén eszébe sem jut az egykori lőszerraktárt vigyázó Földes közlegény megtérése a titokban kihozott tranzisztoros rádión hallgatott első blues miatt. Neki a „Kis vörös kakas” inkább egy jó kis pörkölt noklival lehetőségét jelenti, amit sajnos már nem érhet el. Így a röfögő disznócskák láttán naponta bánatosan felidézgeti Deák Bill Gyula feledhetetlen versét:

            „Axum-szaxum, száz szerencsés,

            Lencés-bencsés jó estét kívánok,

           Érzem a szagot, sütik a malacot.”

A megnyitóra a helyszínre érkezik Mairie Jeanette francia hobológus, az avatóbizottság elnöknője, Faragó Tamás vizilabda olimpiai és világbajnok, báró Egressy András a Magyar Néphadsereg mezőtúri Czinege Lajos emlékbizottságának  elnöke, Cservenka Szvetozár pantomim koreográfus és festőművész, a „Ló halála” és a „Ménes halála” táncjátékok zseniális kompozitora, Hobokuk Hobokukovics Medvegyev a Brezsnyev Baráti Kör promóciós igazgatója, Solymosi Zsolt, kolozsvári unitárius klerikális reaktor, Igali Csanád, katolikus kántor füstölővel és a kétszeres Aranypáva díjas mezőtúri „Szivárvány” citerazenekar, valamint Puzsér Róbert médiaoroszlán.  (Deák Bill Gyula és drMáriás másirányú elfoglaltsága miatt igazoltan távol, Schmuck Andort nem érték el.) 

Az ünnepség után, 18 órakor a laktanya alakulóterén „Bevonuló baka blues” címmel koncertet ad társaival Földes László, - alvilági nevén Hobo, - tartalékos őrmester, amire ezúton szeretettel meghív mindenkit.

Hirdetés