Hajdú-Antal Zsuzsanna - Belvárosi srác

A hősök márpedig köztünk élnek!

Ők azok, akik akkor sem adják fel, ha nehézséggel kell megküzdeniük, akik akkor is mennek tovább, ha a világ kifordul a négy sarkából. Hajdú-Antal Zsuzsanna könyvének főszereplője pont egy ilyen hétköznapi hős, a Belvárosi srác című regény pedig olyan sorsokat mutat be, amelyek messze vannak a tökéletesnek tűnő életektől, mégis pont ettől szerethetőek. A könyvet igaz történet ihlette!

A regény főszereplőjének, Balázsnak megvan mindene: jó állás, jövőkép, csinos feleség, akivel ráadásul gyereket várnak. Ez a világ azonban egy pillanat alatt alakul át, amikor Misa világra jön, Down-szindrómával. Az anya ezt nem tudja megemészteni, elhagyja őket, és Balázs élete fenekestül felfordul. Ott marad egy kisbabával kettesben, feladja állását, és egy blogban próbálja feldolgozni, milyen lett a világ a downos Misa mellett. De vajon lehet-e így esélye egy harmonikus családi életre, boldogságra? És mit keres körülötte a tévés műsorvezetőnő, akivel talán csak elsőre tűnik úgy, hogy megértik egymást? A Belvárosi srác-ból kiderül!

Egy gyönyörű, mai, elgondolkodtató regény, egy immár négykönyves fiatal írótól, a kétszeresen HUBBY-díjra jelölt Hajdú-Antal Zsuzsannától. A szerző egy újságcikkben olvasott egy orosz férfiról, aki szintén egyedül maradt sérült kisfiával. A történet nem hagyta nyugodni, felkereste a férfit, és végül az ő esete szolgált alapul regénye megálmodásához.

„Amikor elolvastam egy cikket Evgeny Anisimovról, aki a Down-szindrómás kisfiát, Mishát egyedül neveli, nem hagyott a történet nyugodni, tudtam, hogy erről kell könyvet írnom. Felkerestem az orosz férfit, aki a nyelvi nehézségek ellenére nagyon örült, hogy ő ihlette a könyvet. Ahogy a regényben, úgy a valóságban is Misha születése után derült ki, hogy downos, Evgeny egyedül maradt a kisfiúval, mert a felesége intézetbe akarta adni a gyerkőcöt, ő pedig hallani sem akart erről. A férfi elmesélte, hogy az én szereplőmhöz hasonlóan neki is sokat segített a környezete, főleg az édesanyja abban, hogy ezt így végig tudja csinálni. Evgeny azonban másban nem emlékeztet Balázsra, a könyvem főszereplőjére, fiatalabb is nála, és a történet további részében teljesen más lesz a sorsuk. Az irántuk érzett tiszteletből azonban a főszereplő kisfiút én is Misának neveztem el, valamint a cikkben az apa azt mondta, hogy a gyerek »ugyanúgy fog örülni a napsütésnek, mint bárki más« – ezt én is idéztem a könyvben, mert szerintem ez egy nagyon szép és fontos gondolat” – árulta el Hajdú-Antal Zsuzsanna.