Várkert Irodalom: Aposztróf – Csoóri Sándor-est

„segítek, azért jöttem”

Szeptember 16-án, a Várkert Irodalom Aposztróf estjeinek szezonkezdése a XX. századi magyar irodalom egyik kulcsfontosságú szerzőjének bemutatásával indul. A beszélgetős, zenés-irodalmi előadás középpontjába Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, esszéíró, prózaíró kerül. Az est két részében kortársakkal és irodalmár barátokkal beszélget Juhász Anna Csoóri Sándor életművéről, megidézve a Párbeszéd sötétben című előadást, amit Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas színművész alkotótársaival hozott létre.

Csoóri pályája 1953-ban indul, s Görömbei András szerint „költőként az a legnagyobb irodalomtörténeti érdeme, hogy összetéveszthetetlenül egyéni színnel vitte tovább költészetünknek azt a fő vonulatát, melyet elődei és kortársai Balassi Bálinttól Nagy Lászlóig megteremtettek.”

Milyen a Csoóri-vers? Miképp jelenik meg munkásságában népköltészeti és történelmi hagyomány, s hogyan olvassuk esszéit? Miképp lehet ezt a páratlan életművet a legfiatalabb generációhoz közel hozni? Az est két részében kortársakkal és irodalmár barátokkal beszélgetünk Csoóri Sándor életművéről, és megidézzük a Párbeszéd sötétben című előadást, amit Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas színművész alkotótársaival hozott létre, vallva: „az az erő, az a mágia, személyesség és metsző őszinteség, ami az ő esszéiből, verseiből árad igazi hiánycikk, vagy inkább értékrés az életünkben.

Szeptember 16., csütörtök, 19.00 – Várkert Bazár, Öntőház udvar

Közreműködők:

  Vecsei H. Miklós

  Kiss Flóra (Quimby, Subtones)

  Mihalik Ábel (Hiperkarma, Kispál és a borz)

  Novai Gábor (Mörk)

  Frimmel Jakab (Abel Label)

  Juhász Anna, irodalmár, szerkesztő

További információ itt.

Hirdetés