A tanulás mellett az étkezés is kulcsfontosságú

A nemrég indult új tanév jó apropó arra, hogy változtassunk!

A nyári szünetben a legtöbben lazábban éltek, több édességet ettek, kevesebb aktív sportot iktattak be, és ez kihatott a gyerekekre is. Az iskolakezdés első izgalmai után érdemes megállni egy pillanatra, és átgondolni, hogy a nyári lazaság után a tanulás mellett hogyan alakítjuk ki gyermekünk egészséges étkezését és aktív sportolását. Bár a szülőktől még több figyelmet igényel, hosszú távon nagyon is megtérül.

„Hatalmas a család felelőssége, muszáj nagyobb hangsúlyt fektetni az iskolások sportolására és étkezésére. Sajnos a legtöbb gyerek rengeteg édességet, chipset eszik és mozgásszegény életet él. A példamutatás a legcélravezetőbb, ugyanis ha a gyerek azt látja, hogy a szülők aktívak és figyelnek az étkezésükre, akkor számukra ez lesz a minta, amit később is követni fognak. Persze köztudott, hogy a legtöbb szülő végtelenül leterhelt a napi hajtás miatt, de az egész család érdekében át kell gondolni és változtatni az eddigi szokásokon, hiszen az mindenkire pozitív hatással lesz” - mondja Czanik Balázs fitnesz edző.

Sajnos minden felmérésből kiderül, hogy hazánkban az elhízás népbetegség, és ez nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érinti, ugyanis a fiatalok egynegyede túlsúlyos. A gyerekkorban kialakított étkezési és sportolási szokások kulcsfontosságúak, hiszen ha a gyerekek iskolásként hozzászoknak őket az egészséges, aktív életmódhoz, nagy valószínűséggel felnőttként is követni fogják azt. Ezzel szemben a 8-14 éves túlsúlyosok nagy százaléka később sem tud megküzdeni a plusz kilókkal.

„Hatalmas előrelépést jelent, ha sok zöldség és gyümölcs kerül az asztalra, a finomított szénhidrátokat pedig mellőzik. Édesítőként például lehet steviát vagy eritritet használni cukor helyett, a fehér liszt helyett pedig teljes kiőrlésű lisztet. A saját receptkönyveimből rengeteg egészséges étel elkészíthető, és sok klasszikus finomság alternatív változata is megtalálható; ezeket szívesen fogyasztják a gyerekek és a szervezetüknek is jót tesz. Ráadásul a jól felépített étkezés a gyerekek iskolai teljesítményére is kedvező hatással lesz” – tette hozzá Czanik Balázs.

Alacsony szénhidráttartalmú finomság Czanik Balázstól

Kakaós csiga (lásd fotó)

Hozzávalók a tésztához: 225 g D-Life csökkentett szénhidráttartalmú sütőkeverék, 1/2 cs sütőpor, 250 g túró, 1/2 dl kókusztej, 5 ek kókuszolaj, 40 g eritrit, 1 csipet D-life himalája só, 1 tk citromlé, 1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez: 10 g puha vaj, 50 g eritrit, 15 g holland kakaópor

Elkészítés: a sütőt előmelegítjük 175°C-ra légkeveréses módban. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A D-life csökkentett szénhidráttartalmú sütőkeveréket tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, és egy villával elkeverjük. Ha darabos túrónk van, egy botmixerrel vagy villával alaposan összetörjük. Elkeverjük a tejjel, olajjal, édesítőszerrel, sóval, citromlével és -héjjal. A lisztet hozzáadjuk a túrós keverékhez, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Egy enyhén lisztezett deszkán kb. 24×35 cm-esre nyújtjuk a tésztát. Megkenjük a puha vajjal, és megszórjuk az eritrit és kakaópor keverékével. A tölteléket kicsit rányomkodjuk a tésztára. 24 egyenlő csíkra vágjuk (a rövidebb oldalát osztjuk fel 1 cm-enként, és ennek mentén vágunk hosszában csíkokat), és feltekerjük őket, majd az előkészített tepsire sorakoztatjuk a mini kakaós csigákat. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük őket.