BDZ-NAP 2021 Egy nap Hollerung Gáborral és a Budafoki Dohnányi Zenekarral

Négy koncert – egy nyilvános próba – kötetlen beszélgetés.

A Budafoki Dohnányi Zenekar nagy örömmel készül a 2021-22-es évadra, bízva abban, hogy közönségének újra számos személyes találkozásban, valódi koncertélményben lesz része. A 2021-22-es évad elején – a tavaly útjára indított hagyományt követve – a zenekar ismét egy BDZ-NAP keretében találkozik újra és élvezi együtt a zenét és a közelséget közönségével, soha nem látott kapcsolódási lehetőséget kínálva színpad és közönség között. A BDZ-NAP folyamán az érdeklődők kisebb és nagyobb apparátusú koncerteken, alkotói beszélgetéseken keresztül nyerhetnek bepillantást a zenekari műhelymunkába.

Szeptember 26., vasárnap – Zeneakadémia

A BDZ-NAP már hagyományosan a Megérthető zene című koncerttel kezdődik, mely egy Családi ismeretterjesztő hangverseny karmesteri magyarázattal. A 11 órakor kezdődő hangversenyen leggyakrabban játszott oratóriumának, a Messiásnak a második, Passió részét hallgathatja meg a közönség. Első alkalommal 1742. április 13-án Dublinban szólalt meg, s az alkotás diadalmenete a következő évi londoni koncertekkel folytatódott. Händel számára az általa irányított koncerteken rendkívül fontos volt, hogy minden szöveg elhangozzék, mivel – a zenetörténetben talán egyedüliként – kizárólag a Bibliából vett, szó szerinti idézeteket dolgozott fel (a szövegkönyvet barátja és munkatársa, Charles Jennens állította össze). Ezen a délelőttön a Budafoki Dohnányi Zenekar állandó partnere, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség.

   15 órától a BDZoo Faktor – Állati tehetségkutató családi koncert veszi kezdetét, elhangzik Saint-Saëns: Állatok farsangja c. műve. Az állatok farsangjának vidám és szórakoztató előadása, illeszkedő zenei részletekkel és az alkalomra írt mesével kiegészülve. Felcsendülnek zenei részletek többek között a következő művekből is: Rimszkij Korszakov: Dongó, John Williams: Jurassic Park, Dan Brown: Wild Symphony.

   17 órától egy ingyenes műhelybeszélgetésre invitál a BDZ, ahol Hollerung Gábor, a BDZ ügyvezető zeneigazgatója és Gyöngyösi Levente a BDZ rezidens zeneszerzője beszélget egymással és a közönséggel kötetlenül fontos és – Hollerung Gábor klasszikus megfogalmazását idézve – „fontatlan” kérdésekről.

Ezt követően a BDZ ütősei „versenyre kelnek” a híres magyar ütőegyüttesekkel. A változatos, izgalmas és vérpezsdítő koncerten hallható lesz reneszánsz zene két marimbán, Bach, Debussy ütőhangszereken, Joplin seprűs dobon és sok izgalmas, áthangszerelt remekmű. A 18.30-tól kezdődő koncert végén pedig a kalandvágyóbbak még akár ütőhangszer megszólaltatási kísérletre is adhatják fejüket.

A nap vége visszakanyarodik a szó legszorosabb értelmében vett klasszikus zenéhez. A két letisztult, negyven év különbséggel született zenemű egymással teljes harmóniában és könnyedségben vezeti a hallgatót a felemelő kikapcsolódásban. Mind a két műben felfedezhetőek a közös barokk gyökerek – elsősorban Bach és Händel gondolkodásmódja érhető tetten. A koncerten felcsendülnek Mendelssohn: I. szimfónia és Mozart: Linzi szimfónia KV 425 műveik. Vezényel; Hollerung Gábor.

Az esti nagykoncerten közreműködik:

Megyesi Schwartz Lúcia – alt

Szerekován János – tenor

Cser Krisztián – basszus

Budafoki Dohnányi Zenekar

További információk itt.