“Nem vagyok egyedül, nem vagyok tehetetlen!”

Léleköntő Szakmai Nap autizmussal és ADHD-val élő gyermekek családjainak és pedagógusainak.

Mi történik? Hogyan érthetem meg jobban? Hogyan segíthetném? Hogyan dolgozhatom fel a mindennapok veszteségeit? Hol kaphatok erőt, eszközöket mindehhez? Hol vannak a határaim? Ezek a kérdések szinte minden autizmussal és ADHD-val élő gyermek családtagjaiban, pedagógusaiban felmerülnek. A válaszokat pedig közösen keressük az érintettekkel a Léleköntő Szakmai Napon, melyet 2021. október 9-én rendezünk meg a Párbeszéd Házában.

Minden év októbere az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás) tudatosság hónapja, korábbi szakmai napunk nagy sikerére való tekintettel ismét lehetősége lesz a szülőknek, pedagógusoknak, szakembereknek, sorstársaknak átadniuk egymásnak a tapasztalatokat.

Szakmai Napunk alkalmával célunk az autizmussal és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) élő gyermekek szüleinek és pedagógusainak megszólítása. A gyermek állapotának megértése és elfogadása rendkívül fontos ahhoz, hogy szülőként és/vagy szakemberként jól kapcsolódjunk az adott gyermekhez, elsajátítsuk az ő általa ismert, a világot számára biztonságosabbá és érthetőbbé tevő stratégiákat, partnerek tudjunk ezekben lenni jól segítve őt. Rendezvényünk ezért a „Nem vagyok egyedül, nem vagyok tehetetlen!” címet viseli.

A mostani rendezvény abban különbözik a korábbitól, hogy idén az autizmusban és ADHD-ban érintett szülők mellett az integrációban dolgozó pedagógusokat is megszólítjuk, mert ők is hasonlóan segítségre szorulnak a mindennapokban. Szituációértésben szeretnénk segíteni nekik: egy pedagógiai helyzetet megnézünk a pedagógus, a gyermek és a szülő oldaláról is.

A szakterület kiváló szakemberei elfogadták meghívásunkat, többek között:

-           Dr. Simó Judit óriási tapasztalattal és alázattal beszélő és gondolkozó gyermekorvos, gyermekpszichiáter, a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány munkatársa, közel 30 éve dolgozik az autizmus területén.

-           Prof. Dr. Balázs Judit gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos, ADHD témában jártas egyetemi oktató, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

-           Cseh Judit a nagyon sokak által követett "Szivárványszemüveg" blog szerzője, autizmussal élő és anyaként is érintett tapasztalati szakember.

Miről lesz még szó?

A program reggel közös “léleköntő” beszélgetéssel kezdődik, majd a nap hátralévő részében különböző előadótermekben párhuzamos időben szakmai előadásokkal, sajátélményű workshopokkal, egyéni és csoportos mentálhigiénés és gyógypedagógiai tanácsadásokkal kívánjuk előmozdítani és elérni a szakmai tudásátadást; eszközöket adni a különböző nevelési helyzetek megoldásához; lehetőséget biztosítani a mindennapok során átélt nehézségek megosztására, feldolgozására.

Hangsúlyos számunkra, hogy teret adjunk a szülők és pedagógusok közötti kommunikációnak, hidat teremtsünk közöttük azáltal, hogy az előadásokon és workshopokon való részvétellel, majd a záró kerekasztal meghallgatásával minél inkább betekintést nyerhessenek egymás nézőpontjaiba, és megtaláljuk az összefogás lehetőségeit.

Kiemelt téma lesz ezen a napon a megértés kommunikáció, a megélt veszteségek feldolgozása.”

Léleköntő Szakmai Nap bemutatkozó videó itt.   Az Facebook esemény linkje itt.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, október 7-ig lehet regisztrálni.

Gyermekfelügyelet most is lesz, a korábbi módon, gyermek-segítő párokkal, tematikusan tervezett foglalkozásokkal.

A rendezvény a Párbeszéd Háza és a Nem Adom Fel Alapítvány közös szervezésében valósul meg.