XIII. Ötvösművészeti Biennále a Klebelsberg Kultúrkúriában

A kortárs magyar ötvösművészet legnagyobb országos tárlata, melyen hetven alkotó műve látható ékszertől a plasztikákig, érmektől a használati tárgyakig.

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségével közösen szervezett biennále nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a II. kerületi Kultúrkúriában, témája a "metamorfózis".  Az átváltozás az ókortól foglalkoztatja az írókat, költőket, filozófusokat, tárgya a mitológiák történeteinek, megjelenik a vallásban és a világjárvány okozta fájó veszteségek, barátaink, szeretteink, művésztársainak halála is eszünkbe juttatja. Hiszen nemcsak alak és forma átváltozásáról beszélünk, hanem a más minőséggé válásról, az anyagból anyagtalanná levésről is. Testről és lélekről, életről és halálról, szeretetről és búcsúzásról.

A tárlat gazdag képet nyújtott arról, hogy hogyan reflektáltak az átalakulás, az alakváltozás, az átlényegülés kérdéseire az ötvösmesterség jelenkori művelői. A kultúránkban több mint ezer éves múlttal rendelkező művészeti ág képviselői napjainkban széles területen alkotnak. Ezt a sokszínűséget tükrözi a kiállítás is.

Hétköznapi életünk berendezési és használati tárgyai, szakrális alkotások, szobrok és plasztikák, érmek színesítik a tárlatot. Különösen sok ékszer tekinthető meg a kiállítóterem tárlóiban. Az emberi test díszítésének funkciója miatt megkülönböztetett helyzetűdísztárgyak, az ékszerek különös lehetőségét kínálják az azonosságtudat utáni vágy vagy éppen a vágy betöltöttsége kifejezésének.

Ennek az ötvösművészeti műfajnak ma is érvényes átalakító, átváltoztató, metamorfózist megélni engedő képességét érzékeltette az a tény, hogy a XIII. Biennálé 68 kiállítója közül 35 alkotó mutatott be ékszert, sokszor meghökkentő anyagfelhasználással, akár újrahasznosított fémmel vagy lebomló műanyaggal.

A tárlat képe sokszínű gazdagságot mutatott azzal is, hogy a jelenkori ötvösművészet valamennyi nemzedékének képviselőitől találkozhattunk alkotásokkal. Mindannyian személyes alkotói világuk sajátosságai szerint reflektáltak a metamorfózis témájára. Reményteli, hogy a kiállítók között 19 olyan ötvösművész állította ki munkáit, akik a 2000-es évek második évtizedében fejezték be tanulmányaikat és akkor indult el alkotói pályájuk. Ők most csatlakoztak először a Biennáléhoz, mintegy jelezve, hogy átveszik, őrizik és megújítják szakmájuknak az előző generációktól kapott hagyományait.

Szeptember 30 - október 25., Klebelsberg Kultúrkúria

A XIII. Ötvösművészeti Biennálén bemutatott alkotások arról vallanak, hogy a fémek megmunkálásához kapcsolódó emberi igények, törekvések ma is időszerűek, érvényesek: az ősi anyagok képesek a jelenkor lelkiségének tükrözésére.

Kiállító művészek:

Abaffy Klára, Albert Farkas, Bajcsy-Nagy Balázs, Balázs Marianna, Bartha Ágnes, Bartl Dóra, Besnyői Rita, Bicsár Vendel, Birkás Mona, Bíró Zsófia Gizella, Bohus Áron, Börcsök Anna, Botos Balázs, Czinder Tünde, Csóka Zsuzsa, Dávid Attila Norbert,  DoncsevAntoni,  Égi Marcell, Fazekas Veronika, Fekete Fruzsi, Fördős László, Gelley Kristóf, Gera Noémi, Gombos István, Gyöngy Enikő, Hajdu László,  Harsány Patrícia, Huber Kinga, Járási Ildikó, Jermakov Katalin, Kaintz Regina, Kálmán László, Katona Katalin†, Kerezsi Gyöngyi,  Kertész Géza, Király Fanni, Kocsor Eszter Sára, Kótai József, Kreisz Janka, Kurucz Erzsébet, Kuti Krisztina, Küzdi András, B. Laborcz Flóra, Laczák Géza,  Laufer Miklós István,  Lenzsér- Mezei Kata, Marosi László, Miklósi András, Mile-Tóth Judit, Molnár Éva, Muharos Lajos, Nemesi Attila, Oláh Sándor,  ifj. Palkó József, Putu Kovács László, Roskó Mária, Schuszter István†, Serbakow Tibor, Sisa József†, Sor Júlia, Szalay Edit, ifj. Szlávics László,  Takáts Zoltán, Tóth Zoltán, Varga Gergő, Vágási Tamás, Veres Éva, Vincze Zita, Visy Dóri, Zidarics Ilona.

A XIII. Ötvösművészeti Biennále kísérőrendezvényei:
Október 13. 17 óra A magyar ötvösművész azonosságtudata a XXI.sz. harmadik évtizedének kezdetén - szakmai előadások
Október 16. 15 óra Tárlatvezetés a kiállító művészekkel - az alkotók és a művészek találkozása