Ma kezdődik a Margó

Dragomán György 2040-ből egy klímakempingből üzent.

A Volvo és az október 14-17. között a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár játékra hívott olvasókat, hogy vállaljanak szerepet a fesztivál irodalmat népszerűsítő kisfilmjében, amelyben Dragomán György erre az alkalomra írt disztópiáját a Radnóti Miklós Színház színésznője, Sodró Eliza olvassa fel. A Zeppelin című, mozgóképes hangoskönyvben Kováts Adél, Ott Anna, Pataki Ági és Till Attila is a Nagy Klímakemping szánhúzó rabjává vált.

Dragomán György Zeppelin című novellájának hőse a ma olvasója, aki 2040-ben a Nagy Klímakemping nevű öko-büntetőláger hetes századának huszonhetes számú elítéltjeként jégtömbökből épít 200 méter magas piramist a szabadulás reményében. Hozzá szól a történet elbeszélője 2040-ből Sodró Eliza előadásában. Az A fehér király, a Máglya, a Rendszerújra és az Oroszlánkórus szerzője olyan jövőképet mutat meg, amelyben 2027-re leáll a Golf-áramlat, szétfagy Anglia és Skandinávia, és több millió fiatal indul délre és csinál forradalmat a bolygó megmentése érdekében.

“A Volvónál hisszük, hogy egy fenntarthatóbb, biztonságosabb jövő építése közös ügyünk, amelyért együtt kell dolgoznunk vállalatként és magánemberként is. Dragomán György egy elképzelhető, de elkerülhető jövőről szóló novellájával, és az abból a Margó jóvoltából létrejött kisfilmmel ennek a mindannyiunkat érintő célnak és munkának a jelentőségére és szükségességére szeretnénk felhívni a figyelmet “ – mondta el Kozma Noémi, a Volvo marketing managere.
“A szándékunk az, hogy elgondolkodtassunk, egyúttal lendületet adjunk a hétköznapi rutinjaink átalakításához, amelyeknek a révén együtt valódi változást vihetünk véghez. Mi az éghajlatváltozásban betöltött szerepünk és felelősségünk tudatában vállaltuk a 2040-re való vállalati szintű klímasemlegesség elérését, és ennek részeként a teljes működésünk átalakítását. Mert a jövőnk közös. És a története velünk kezdődik” – fogalmazott Sztárcsevity Andrea marketing igazgató.

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal csütörtök délután kezdetét veszi a Várkert Bazárban az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár őszi eseménye a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében. A Bookline és a Volvo támogatásával megvalósuló négynapos rendezvényen, két év után, az új kötettel jelentkező hazai szerzők mellett végre ismét találkozni lehet a nemzetközi irodalom olyan neves képviselőivel, mint például a német Jennifer Teege, az izlandi Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir, a svéd Alex Schulman, vagy a francia Gaëlle Josse és a katalán Iréne Solà, akik mindketten Európai Unió Irodalmi díjas írók.
További információ itt.