Haláldozati lakoma performansz most vasárnap Siófokon

Október 17-én, vasárnap 10–14 óra között a Siófoki Halfesztiválon rendez bojlitort a szabadonbalaton csapata.

A tor vendégeivel együtt készítik és fogyasztják el a horgászati beetető-alapanyagokból készült, emberi fogyasztásra is alkalmas bojliételeket. A szabadonbalaton csapata az idei harmadik, tápanyagokhoz kapcsolódó tematikus akciójában a bojlis horgászatban használható, a vízminőség szempontjából fontos alacsony foszfortartalmú/foszforsemleges beetetőanyagokra hívja fel a figyelmet. A szabadonbalaton 2021-es művészeti akciói a tó tápanyagterhelésével foglalkoznak. Az ökológiai szemléletű kulturális kezdeményezés alkotói az augusztusi, Balaton-specifikus italokat kínáló strandakció és az október eleji ultramaraton tápanyagbárja után most a Siófoki Halfesztiválon jelennek meg új, ökológiai-művészeti projektjükkel. A következő kérdéseket járják körbe: Hogyan és milyen tápanyagok jutnak a Balatonba, és ez miért fontos? Milyen hatása van a horgászatnak a tó tápanyagforgalmára, és milyen kapcsolatban áll ez a tó vízminőségével? Miért fontos a tóba bejuttatott foszformennyiség?

A siófoki beetetési akció során a szabadonbalaton alkotói emberi fogyasztásra kigondolt bojliételeket kínálnak és készítenek a tor vendégeivel együtt horgászati beetető-alapanyagokból. A tor szertartása közben kipróbálják, mennyire egyezik a halakkal közös étrendünk, és hogy vannak-e olyan tókímélő foszformentes diéták, amelyek amellett, hogy finomak és fogyaszthatóak ember és állat számára, a tó tápanyagterhelését is csökkentik, de legalábbis nem növelik. A szervezők különleges falatokkal, beszélgetésekkel és kiadványokkal várják az érdeklődőket a most vasárnapi siófoki eseményre.
Bővebb információ itt.
A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre. További információ itt.

Balaton Ökológiai Programsorozat – VEB 2023
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának (VEB 2023) egyik kiemelt témája a régió ökológiai kérdéseit vizsgáló és bemutató Balaton Ökológiai Programsorozat, amely a szabadonbalaton kezdeményezésével egyezően azt vizsgálja majd, hogy hogyan kapcsolódik a kultúra és az ökológia térségi kontextusban, és hogy milyen régiós ökológiai kihívásokkal szükséges és érdemes szembenézni a globális rendszert figyelembe véve. 

A szabadonbalaton ökológiai-kulturális platformról
2019-ben ökológusok, társadalomkutatók, művészek és vízügyi szakemberek együtt hozták létre a szabadonbalaton elnevezésű kezdeményezést. A névvel is azt akarták kifejezni, hogy a Balatont hagyjuk szabadon, természetes rendszerként létezni. Ne próbáljuk korlátozni és megváltoztatni, inkább mi alkalmazkodjunk hozzá. A szabadonbalaton csapatjának célja a tudományos kutatásokra alapozott, a művészet eszközeit használó érzékenyítés, szemléletformálás és döntéstámogatás a Balaton hosszú távú természeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságával kapcsolatban.