Egész napos koncertsorozattal ünnepli október 23-át a Concerto Budapest

Október 23-án, nemzeti ünnepünkön hazánk zenéje előtt tiszteleg Keller András és a Concerto Budapest a Magyar Kincsek Ünnepén.

A Zeneakadémián rendezett egész napos programsorozat keretében öt különálló, önmagában is zenei különlegességnek számító hangversenyen az ország három nagy szimfonikus zenekara – a Concerto Budapest, az Óbudai Danubia Zenekar és a Pannon Filharmonikusok – szerepel, kiemelkedő szólisták és formációk, többek között Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, Kaczander Orsolya, a Söndörgő Együttes, valamint ifj. Sárközi Lajos és zenekara közreműködésével. A Concerto Budapest az est záróhangversenyét Szőcs Géza emlékének ajánlja.

A Magyar Kincsek sorozatot a Concerto Budapest Kossuth-díjas zeneigazgatója Keller András (lásd fotó) álmodta meg 2016-ban. A rendkívül népszerű programsorozat különlegességét idén az adja, hogy a zenekar október 23-án, nemzeti ünnepünkön tiszteleg hazánk zenei kincsei előtt. A Magyar Kincsek Ünnepén a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásai éppúgy felcsendülnek, mint a népi muzsika, vagy a világhódító bécsi-budapesti operettek slágermelódiái. Az egész napossá bővült fesztiválnak a Zeneakadémia ad otthont.   

A nyitókoncerten délelőtt Dubrovay László, a 20-21. század egyik legtermékenyebb magyar komponistájának népzenei ihletésű darabjaiból hangzik el válogatás a Concerto Budapest közreműködésével, amelynek során különleges magyar népi hangszerek, mint például a tárogató, cimbalom, duda és tilinkó segítségével repítik vissza a hallgatót a magyar kultúra és népzene korai történetébe. Többek között elhangzik a Tárogató kvintett is, amelyet dr. Béres Józsefnek ötvenedik születésnapjára komponált a szerző. A koncertet Keller András vezényli.

Ezt követően a magyar operett legnépszerűbb szerzője, Lehár Ferenc műveiből összeállított programot Miklósa Erika vendégszereplése és Miranda Liu szólója teszi emlékezetessé az Óbudai Danubia Zenekar előadásában, Hámori Máté vezényletével. Délután a Söndörgő és ifj. Sárközi Lajos és zenekarának közös koncertje hoz újabb színt a Magyar Kincsek Ünnepébe, akik közismerten virtuóz előadásukkal, és a két zenei világ kivételes fúziójával egyedülálló élményt nyújtanak hallgatóiknak. A Pannon Filharmonikusok Történelmi arcképek című koncertjén Liszt Ferenc azonos című közismert sorozatából népszerű válogatás hangzik el Veress Sándor szimfonikus zenekari hangszerelésében Bogányi Tibor vezényletével.

A Magyar Kincsek Ünnepének nagyszabású záróhangversenyén a hazai és a nemzetközi zenei élet kiválóságai lépnek fel. Elhangzik többek között Nádor Mihály hegedűversenye Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész előadásában, aki ezt a művet a 2013-ban a New York-i Carnegie Hallban mutatta be óriási sikerrel. Weiner Leo Concertinóját zongorára és zenekarra Várjon Dénes és a Concerto Budapest szólaltatja meg, és felcsendül Veress Sándor Concertótilinkó című műve, melyben a fuvolaszólót Kaczander Orsolya játssza. A koncertet Bartók Béla Concertója zárja, mely egyedülálló lehetőséget ad a zenekar kiváló szólistának megszólalására. A Magyar Concerto című záróhangversenyt a Concerto Budapest Szőcs Géza emléknek ajánlja.