Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

A gyógyszerfejlesztési módszereket hatékonyabbá tévő, állatkísérletet minimalizáló APPERCELL-t díjazta a nemzetközi zsűri az EIT Health európai egészségügyi innovációs programjában.

„Abban segítünk a gyógyszeripari vállalatoknak, hogy minél hamarabb elbukjanak” – ezzel a kijelentéssel indította fejlesztésük ismertetését Bencsik András, az APPERCELL (lásd fotó) társalapítója és üzletfejlesztési vezetője, az EIT Health InnoStars Awards szerdai döntőjében. Az ezüstérmes magyar innováció meggyorsíthatja a gyógyszerfejlesztést, miközben csökkentené az állatkísérletek számát. A patinás versenyt idén ötödik alkalommal rendezték meg azzal a céllal, hogy támogassák az Európa szerényebb innovációs potenciállal rendelkező régióiból érkező egészségügyi és biotechnológiában érdekelt startupokat.

Állatkísérleti tesztelések után a humán felhasználás felé vezető gyógyszerfejlesztési útvonalon a hatóanyagok 80-90%-a elbukik az állat és humán biológia közötti különbségek és egyéb faktorok miatt. Ez sokszor 5-10 éves ígéretes fejlesztések végét és jelentős anyagi károkat is okoz.  Az APPERCELL éppen ezért nem az egyébként is sokat vitatott állatkísérletekben látja a jövőt: fejlesztésük emberi környezetet teremt az emberi testen kívül és az ebben végzett mérések eredményeit teszi érthetőbbé automatikus adatfeldolgozás segítségével a sejthálózatokat vizsgáló kutatók és a gyógyszergyárak számára, s így gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá válnának a gyógyszerfejlesztési folyamatok. A biotechnológiai startup a közelmúltban 500 millió Ft-os befektetéshez jutott, most pedig újabb, 15 ezer eurós támogatást nyert az InnoStars Awards döntőjében elért második helyért.

„Kiemelkedően fontosnak tartjuk az egyelőre kisméretű magyar biotechnológiai és orvostechnológiai szektor további fejlődését. Ez az iparág rengeteg kitartást, sok évi fejlesztést, állandó innovációt és a befektetői oldalról nagy kockázatvállalást igényel. Hálásak vagyunk, hogy befektetőinknek köszönhetően cégünket Magyarországon kezdhettük el felépíteni” – mondta Dr. Grand László, az APPERCELL Biotech Kft. társalapítója, ügyvezetője.    

„2018-as alapításunk óta rengeteg áldozatot hoztunk azért, hogy idáig eljuthassunk. Megtiszteltetés számunkra, hogy munkánk eredményét nemzetközi szinten is elismerik. Az EIT Health InnoStars programja tökéletes választás az induló bio/medtech vállalkozások számára, széles és mély spektrumát fedi le a cég- és csapatépítés folyamatának, s még a tapasztaltabbnak is bőven tud újat mondani. A program keretében elért 2. helyezés úgy gondolom fontos mérföldkő cégünk életében és számos, eddig távolinak tűnő nemzetközi kaput nyithat meg számunkra, ezáltal segítve a végső célt, hogy az innovációnk minél több ember életére pozitív hatással legyen”. – mondta Bencsik András 

Amint arról a rendezvény során is szó esett, a koronavírus-járvány fellendítette az egészségügyi innovációk világát. Ezt az InnoStars Awardsra jelentkező csapatok kiugróan magas száma is – 47 százalékkal többen adták be pályázatukat, mint tavaly – alátámasztotta. A döntőbe végül 10 csapat került be a 162 induló közül, köztük két spanyol, két román, egy lengyel, egy észt, egy olasz és egy portugál startup. Hazánkat szintén két csapat képviselte a végső megmérettetésen: az APPERCELL mellett a Navolab Diagnostics fejlesztése, a Theresa Kit – egy olyan diagnosztikai eszköz, amely egyesíti magában mindazt a tudást, ami a multidrog transzporterek területén az elmúlt 30 év kutatása alapján elérhető – is kivételesen szerepelt.

„Az InnoStars Awards öt éve alatt 75 csapatnak adtuk meg azt a ’kezdőcsomagot’ – amelynek része egy intenzív szakmai tréning, kapcsolatépítési lehetőségek és anyagi támogatás – amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az ötletük mihamarabb piacképes termék legyen. Több ezer olyan ígéretes ötlet van, amelyekben megvan a lehetőség, hogy forradalmasítsák az egészségügyet és a biotechnológiát.  Ezek az ötletek egészen addig a ’polcon’ fognak porosodni, amíg nem helyezik őket pályára. Ebben segít az InnoStars Awards” – mondta Békási Tamás, az EIT Health InnoStars RIS Business Creation Menedzsere.

Az InnoStars Awards díj

Ez a program az egyik legkomolyabb megmérettetés az EIT berkein belül, amelyre minden évben olyan start-upok jelentkezését várják, amelyek már kifejlesztettek egy prototípust vagy MVP-t (minimum viable product), és szeretnének mentorálási és anyagi segítséget kapni. Az elődöntős csapatok mindegyike 25 000 eurós támogatást kap, nemzetközileg elismert szakértők látják el őket tanácsokkal, valamint részt vehetnek kétszer két hetes, a jelen körülmények között, online tréningen. A program keretein belül arra is lehetőségük nyílik, hogy az EIT szervezésében találkozzanak potenciális vásárlókkal, befektetőkkel és partnerekkel, s ezzel is próbára tegyék a terméküket vagy szolgáltatásukat.  A döntőbe a tíz legjobb csapat kerül, ők egy nemzetközi szakértőkből álló zsűri előtt mutathatják be az innovációjukat. Az első helyezett újabb 25 000 euró, a második 15 000 euró, a harmadik pedig 10 000 euró támogatást kap, hogy az általa fejlesztett terméket vagy szolgáltatást mielőbb be tudja vezetni a piacra. Az anyagi segítségen túl a csapatok az EIT Health’s Investor Network, az EIT Health’s Living Labs és a Test Beds befektetői és támogatói hálózataihoz is hozzáférhetnek. Az elődöntősökön kívül az EIT Health további 20 csapatnak 4 000 eurós mentori támogatást nyújt.

Tudjon meg többet az InnoStars Awardsról itt.