Ősvilági jazz az Uránia színpadán

Crossover Uránia: Sauropoda.

A Crossover Uránia című könnyűzenei koncertsorozatban november 5-én este a Sauropoda együttes lép az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadára. A „paleojazzt” játszó háromtagú zenekar részben az áprilisban megjelent Pangea című lemezének anyagát mutatja be, részben már a készülő, új kislemeze dalaiból játszik.

2021. november 5., péntek 20:30

A Sauropoda 2019-ben alakult a gitáros Krizbai Domokos (Antropomorf, Pseuduo) a basszusgitáros Vaszkó Zsolt (titokzatostelepesek) és a dobos Lukács Péter (Grencsó Friss Csoport) részvételével. Nevük egy dinoszaurusz faj nevéből ered, és a hangzásvilágukra is utal, amit gyakran jellemeznek „ősvilágiként” 

Zenéjük különböző stílusok, megközelítések, leginkább a jazz, a progresszív rock, az avant-garde és orientális zenék találkozása. Énekhangot nélkülöző, csak instrumentálisan megszólaló szerzeményeikben archaikus, "álmaidból már ismerős" dallamok, erős hangzások mesélnek elmúlni képtelen konfliktusokról, az ősidők szörnyeiről vagy épp mitikus alakokról.

Első szerzeményeik a tagok zenekarként való egymásra találásának kicsit szertelen, de őszinte örömében születtek meg. „Eredetileg egy lírikusabb irányt képzeltünk el, de számunkra is meglepő módon, sűrű szövetű, zúzós zene jött ki belőlünk; erre a közös, kicsit nyers zenei energiára bízzuk magunkat” – mondta egy interjúban Krizbai Domokos zenekarvezető. Másutt pedig úgy nyilatkozott: „Szeretem azt hinni, hogy mindenki felé nyitott, humanista zenét játszunk.”

Bemutatkozó lemezük felvételére a Kikeltető nevű tehetségkutató nyerteseként kaptak lehetőséget. Az album áprilisban jelent meg „Pangea” címen, és nagyon kedvező kritikai fogadtatást kapott itthon és külföldön is. „Nem vagyok benne biztos, de lehet, hogy a Sauropoda feltalálta a saját alműfaját – írta egy angol kortárs zenei szaklap, a TPA (The Progressive Aspect) kritikusa. - Ma a paleo diéta az egyik legújabb divat, ezért nevezzük ezt »Paleo-Jazznek« (valószínűleg ízletesebb is, mint egy paleo diéta) … A Sauropoda az egyik leglenyűgözőbb zenekar, akivel idén találkoztam, valahol a power trió és a jazz trió között.”

A lemez megjelenése óta a nyár folyamán újabb szerzemények is születtek és formálódik a következő album anyaga, amelynek felvételére Lovasi András kezdő zenekarokat támogató pályázatán nyertek támogatást és stúdióhasználati lehetőséget.

Az Uránia Crossover sorozatában november 5-én tartandó koncerten mind a Pangea zenéiből, mind az új szerzeményekből hallhatunk. A háromtagú zenekar ez alkalomból egy negyedik taggal is kiegészül: Kapusi Viktor, a Mordái szaxofonosa száll be a fiúkhoz.

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és online felületén.