Fotóhónap2021: Igaz vagy Hamis?

Kiállítás a Foton Galériában.

Igaz vagy hamis? # információdömping a 21. században – 1. rész címmel rendez kiállítást a Foton Galéria a Fotóhónap fesztiválra. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója új művészeti projektjének fókuszában az információdömping és az álhír áll. Vajon tudjuk még, melyik információ igaz és melyik nem? Fontos-e egyáltalán az egyén számára az objektív igazság?

A tömegkommunikáció demokratizálódása eredményeként minden résztvevő mondanivalója egyforma esélyekkel indul útjára a globális kommunikációs térben. Az információáramlás felgyorsult, egyre kevesebb idő jut egy hír, állítás, vélemény forrásának az ellenőrzésére. Naponta jelennek meg és tűnnek el hírportálok, véleményvezérek, médiaplatformok.

A folyamat következtében az álhírgyártás és a dezinformációs törekvések egyre kevesebb erőforrást igényelnek. A fotó-, videó- és audiomanipulációs technológiák fejlődése is drámai módon felgyorsult. A tömegkommunikációs csatornákon terjedő információk hitelessége ezáltal megkérdőjeleződik. Vajon tudjuk még, hogy melyik információ igaz és melyik nem? Fontos-e egyáltalán az egyén számára az objektív igazság? Az Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója új művészeti projektjének fókuszában az információdömping és az álhír áll. A programra a tagok munkaterveikkel pályázhattak.  A workshop szakmai előadásokkal vette kezdetét, meghívott koordinátora Don Tamás, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ kurátora volt.

Kiállító művészek: Csizik Balázs, Kiss Richárd, Lázár Dóri, Lázár Eszter, Nagy Izabella, Nagy Tibor, Pomsár Miklós, Regős Benedek, Szabó Liza, Szekeres Laura, Sztrehalet Oxána, Tóth Richárd, Üveges Mónika, Varga Domonkos, Varga Viktor, Váczi Lilla

Konzulens: Don Tamás

(a mellékelt fotó: Kiss Richárd - Részlet a Keyhole munkacímű sorozatból)

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult kiállítás 2021. november 27-ig látogatható a Foton Galériában.

További információ itt.

A Fotóhónap2021 programjában szereplő kiállítások listája, további részletek itt olvashatók.

A kiállítás A Fotóhónap2021 online katalógusa itt érhető el.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.