#mindenlépésszámít

Nagyszabású kampány indított az EHTM.

Egy panelbeszélgetéssel indult útjának a #mindenlépésszámít nagyszabású országos kampánya. Dr. Bagi Renáta pszichológus, Dr. Halmy Eszter elhízástudományi szakértő, egészségügyi szakmenedzser, Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai-világ-és Európa-bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs vezetője, Dr. Petke Zsolt PhD, a Nyírő Gyula kórház osztályvezető főorvosa, pszichiáter, addiktológus, Dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc kórház főigazgatója, Csősz Boglárka, a KC vírusmaszk tulajdonosa és fejlesztője és Kende-Hofherr Krisztina indította útjára a #mindenlépésszámít életmódváltást segítő kampányt a Füstmentes Világnapon.

Az első napok a legnehezebbek

Inspiráló is lehet egy kihívás, amiért érdemes minden nap tennünk kell egy keveset, a rossz szokásoknak nem tett jót az elmúlt évek bezártsága sem.

„Mindenkiben él a vágy, hogy egy rossz szokást, egy függőséget mintegy varázsütésre, egyik pillanatról a másikra el tudjon hagyni. Ha azonban az életmódváltást így kezeljük, szinte biztosan kudarcot vallunk. A legvonzóbb kétségkívül a teljes változás lenne. A sikeres életmódváltási stratégiához azonban szükséges, hogy reális célokat tűzzünk ki, betartsuk a fokozatosság elvét és el tudjuk fogadni, ha feladni kívánt szokásainkból valami megmarad. Az emberek egy lényeges százalékának lehet olyan ártalomcsökkentő metódusokat ajánlani, amelyek hosszú távon javítják az életminőséget, s egyúttal a károsanyagoknak való kitettséget, illetve a krónikus betegségben eltöltött időt is csökkenthetik. Igaz ez a testmozgásra, a dohányzásra, és adott esetben jelentheti az optimálisnál nagyobb, de a kezdetinél lényegesebb csökkentett testsúly elérését is.” – mondta el Dr. Toldy-Schedel Emil kardiológus, a Szent Ferenc Kórház Főigazgatója. Hozzátette, hogy a hirtelen leszokási stratégiák kudarcélményhez, a kudarcélmény az újbóli leszokási kísérlet gyengülő sikerességéhez, összességében önértékelési válsághoz vezethet.

Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom éppen ezért indította el a minden lépés számít kampányát, amelyhez most bárki csatlakozhat. „Apróságnak tűnik, de a hétköznapokban is formálhatjuk saját és gyerekeink mentalitását a tudatos életmód érdekében. Szerintem a pazarlást és a műanyag szemetet, egészségkárosító anyagokat, vagy a füstöt ezernyi módon lehet csökkenteni. Legyen az nagy fogyasztó vagy magánember. Ha sok kicsi mozaikból és részsikerből próbálunk építkezni, az hosszútávú sikereket fog hozni” – tette hozzá Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, aki fiatalon a szüleire is jó hatást gyakorolt az életmódváltásban és azóta is generációkat ösztönöz erre.

A panelbeszélgetés résztvevői mindannyian a maguk életére, szokásaikra vállalásokat tettek, a teljes beszélgetés itt visszanézhető.