Fenyő László és az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje

2021. november 30., kedd, 19:30 – Zeneakadémia, Nagyterem.

Illúziók, szerelmek, halhatatlan idealisták elevenednek meg az Anima Musicae Kamarazenekar november 30-i koncertjén, melynek visszatérő témája az éjszaka zenéje. Az est szólistája Fenyő László, aki lélegzetelállító technikájával, felkavaró energiájával, zenei alázatával napjaink legnagyobb csellóművészeinek egyike.

Az Anima Musicae Kamarazenekar a kiváló szólista társaságában Csajkovszkij népszerű romantikus melódiáit, valamint egy izgalmas új mű bemutatóját tűzik műsorukra. Nemzedékének vezető zeneszerzőjeként a finn Aulis Sallinen a széles közönséghez szól. Kortárs technikákat is ötvöző, dallamos művei közül egyik legjátszottabb a szólócsellóra és vonószenekarra komponált „Kamarazene III”, azaz a felcsendülő, Don Juant és Don Quijotét megidéző táncsorozat. „Ezek könnyed táncok” – tréfálkozik a szerző, miközben komolyan hangsúlyozza éjszakai jellegüket.

Szintén Don Quijotét – és Cervantes regényének főbb alakjait – jeleníti meg a barokk kor egyik legtermékenyebb és legsikeresebb szerzője, Telemann műve. A nyolc tételből álló programzene többek között a szélmalomharcot, az imádott Dulcinea iránti szerelmes sóhajokat és Sancho Panzát eleveníti fel. Az est zárásaként újabb irodalmi ihletésű mű csendül fel: Schönberg egyik leghíresebb fiatalkori alkotása, a Megdicsőült éj.

Fenyő László gordonkaművész 1975-ben született, Debrecenben. Tizenhárom évesen, az országos zeneiskolai gordonkaverseny győzteseként került a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, Mező László professzorhoz, a Bartók Kvartett csellistájához. Később a Lübecki Zeneművészeti Főiskolán David Geringas növendékeként diplomázott. 2001-ben Németország egyik legjobb együtteséhez, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarához szerződött. 1991 és 2000 között kilenc versenyen indult, s szinte mindig dobogós helyezést ért el. 1998-ban győzelmet aratott a Magyar Rádió Országos Gordonkaversenyén. 2004-ben megnyerte az egyik legrangosabb megmérettetést, a Pablo Casals Nemzetközi Gondonkaversenyt, ezzel a csellisták világ-elitjéhez tartozik. Lehengerlő technikája, érzelemdús játéka, végtelen zenei alázata minden fellépését ünnepi alkalommá varázsolja.

Műsor:

    Georg Philipp Telemann: Don Quixote Suite

    Aulis Sallinen: The Nocturnal Dances of Don Juanquixote

    Pjotr Iljics Csajkovszkij: Pezzo Capriccioso, Nocturne

    Arnold Schönberg: Megdicsőült éj, op. 4 (vonószenekari változat)

Közreműködik:

   Fenyő László – cselló

   Anima Musicae Kamarazenekar

Művészeti vezető: G. Horváth László

Rendező: Anima Musicae Kamarazenekar

Támagató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap

További információk itt,   facebook itt,   jegy itt.