Advent a Várkert Bazárban

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát.

Tavaly a hatodik eseménysorozaton csak online tudtak ünnepi hangulatot kínálni a közönségnek, ezért most tartalmasabb kínálattal készülnek és időben is tágabban értelmezik az ünnepi időszakot. Advent ünnepi hétvégéi mellett már november 22-én Schubert muzsikájával hívtak Téli utazásra és december 30-án évzáró koncerttel búcsúzunk az esztendőtől. Az adventi hétvégéken ingyenes kézműves programokkal, családi workshopokkal, kortárs iparművészeti vásárral és különleges hangulatú zenei produkciókkal, valamint karácsonyi tematikájú vezetett sétával várják a közönséget. Az esti koncertek előtt a fellépőkkel közösen meggyújtjuk a Hello Wood által alkotott adventi koszorú egy-egy gyertyáját, és néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával tesszük meghitté az adventi várakozást. A részletes leírások és pontos időpontok programjainkkal kapcsolatban a www.varkertbazar.hu oldalon frissülnek folyamatosan.

Ahhoz, hogy idén valóban közösen ünnepelhessünk, fontos, hogy mindannyian betartsuk a járványügyi szabályokat. Éljünk a maszk és az oltás nyújtotta védelemmel, hogy semmi se árnyékolja be a családi együttlétet. Idén a Várkapitányság a Regőczi Alapítvánnyal, a Covid-árvák számára szervez jótékonysági gyűjtést iparművészeti vásáruk keretében. A vásár fővédnöke és az alapítvány életre hívója Magyarország köztársasági elnökének felesége, Herczegh Anita asszony. Az alapítvány céljaira történő gyűjtés mellett szeretnék élményekkel megajándékozni a pártfogoltjaikat, ezért a Bohém Kiskarácsony c. előadásra biztosítanak számukra jegyeket.

A novemberi sajtótájékoztatónkon a Várkert Bazár adventi kínálatának különlegességeit Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese ismertette, vadonatúj eseményeiket pedig népszerű művészek mutatták be. Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész avatta be a hallgatóságot, hogy Schubert Téli utazás című művében hogyan helyettesítik hangszerek az énekhangra írt részeket a Bogányi Trió előadásában. Tóth Vera Artisjus-díjas énekesnő mesélt az Ünnep, újra együtt! koncertjéről, melyet a Budapest Jazz Orchestra zenészei mellett igazi sztárvendégek tesznek feledhetetlenné. Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke arról beszélt, miként eleveníti fel a régmúlt karácsonyait a BFTZ ünnepi koncertje a barokk muzsikától a jazzig. Delov Jávor, a Random Trip zenekar művészeti vezetője a Tabán a házban című évzáró koncert részleteit mutatta be.

Kiemelt adventi programok

Advent hétvégéin

   Adventi iparművészeti vásár

November 27.

   Bohém Kiskarácsony, avagy operamesék a padlásszobából

November 28.

   Karácsonyi melódiák a barokktól a jazzig a Budapesti Filharmóniai Tásaság Zenekarával

December 5.

   Modern Art Orchestra feat. Pocsai Kriszta, Harcsa Veronika - Our Daily Moods

December 14.

   A szeretetnek csillagára nézek - Ünnepi est a Várkert Irodalommal

December 18.

   Budapest Bár adventi koncert

December 19.

   Ünnep, újra együtt! - Tóth Vera & Budapest Jazz Orchestra

December 30.

   Tabán a házban - Random Trip évzáró koncert 2021

Ünnepi tárlatvezetések az adventi vasárnapokon az Új világ született kiállításon

   November 28. - Neszmélyi Emil hegymászó szubjektív tárlatvezetése

   December 5. - Emberek és állatok a Nagy Háborúban címmel adventi tárlatvezetés gyermekek, illetve felnőttek részére

   December 12. - Juhász Anna irodalmár szubjektív tárlatvezetése

   December 19. - Dr. Csorba László történész szubjektív tárlatvezetése

Advent hétvégéin

   Karácsonyi várséta

A részleteket és további sétákat megtalálják az  oldalon.

Advent alkalmából két szabadtéri kiállítással is készülnek. Gyerekek számára mutatják be a karácsonyi meseirodalom témáját, valamint utazást teszünk a múltba és a régmúlt karácsonyait, ünnepi szokásait elevenítjük fel.

Családi programok az adventi hétvégéken

   A diótörő - Várkert Mozi

Kézműves foglalkozás és interaktív karácsonyi játékok, Változatos kézműveskedési lehetőség várja a családokat. Játékos formában készíthetnek ünnepi dekorációt, asztali kiegészítőket, pohár- és tányéralátéteket, ültető kártyákat, képeslapokat, színezőket, kirakókat, játékokat. Lehet gyertyát mártani, Luca búzát ültetni, de az adventi koszorú, a mézeskalácsírás, a kisebb fonaljátékok, a gyékény ablak és ajtódíszek készítése is változatos lehetőséget kínál az ügyesség és a szépérzék fejlesztésére, a közös családi szórakozásra. Az itt töltött alkotó időben mindenki találhat kedvére valót. Ha pedig minden elkészült kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik interaktív karácsonyi játékainkat.

Belefér egy pici szívbe

A Várkert Bazár varázslatos gyermekprodukciója a legkisebbeket szólítja meg. A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a Csík zenekar művészeivel (lásd fotó) a színház varázsát, a koncert szívdobogását viszi el a gyerekekhez. Az azonos című verseskötetből készült interaktív gyerekelőadás a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat.

További részletes és aktuális információkért látogassanak el az  oldalra.