Fényárban az otthonunk

A hosszú, téli estéken tudjuk igazán kiélvezni a meghitt hangulatú fényeket, amelyek a karácsonyi szezonon túl is hetekig, hónapokig nyújtanak csodás látványt kint és bent egyaránt.

„A különböző kül- és beltéri fények nemcsak az ünnepi időszaknak, hanem az egész téli szezonnak elengedhetetlen elemei. A fénytechnika elképesztő tempóban fejlődik és bővül” – mondja Nagy Szilvia, a Praktiker kategória menedzsere. Ma már olyan komplett rendszerek léteznek, amelyek messze túlmutatnak a korábbi egyszerű fényfüzéreknél. A LED-technológiának köszönhetően a modern fényfüzérek energiatakarékosak, biztonságosak és hosszú élettartamúak.

Mi kerüljön a karácsonyfára?

A karácsonyfa legtöbbünk számára elképzelhetetlen fényfüzér nélkül. A kínálat már-már zavarba ejtően nagy, és bár szinte nincs rossz választás, azért mindig vannak aktuális trendek, újdonságok. A megszokott hideg és meleg fehér vagy színes izzósor mellett az idei év trendje a mobiltelefonnal vezérelhető okos fényfüzér, amelynek egy applikáció segítségével lehet állítani a fényszíneit, így minden nap más-más színben pompázhat a karácsonyfa. Az alkalmazás segítségével időzítést is be tudunk állítani, az automatikus be- és kikapcsolás mellett pedig általában különböző effektek közül is választhatunk. Ezen a népszerű újdonságon kívül ismét divatba jött a retró stílusú karácsonyfaégő, a szívet melengető, gyerekkorunk ünnepeit idéző design mögött azonban már energiatakarékos LED-ek világítanak.

Hogyan dekoráljunk az otthonunkban?

Természetesen nem a karácsonyfa az egyetlen, ami díszvilágítást érdemel az ünnepek alatt. A legjobb ötlet, ha a nagyobb kiterjedésű, általános fényeket kombináljuk a helyi, figurális világítással. Az ablakok elé felakasztható fényhálók vagy fényfüggönyök például csodálatos alapot kínálnak az otthonunk komplex világításához, de használhatjuk polcok, oszlopok vagy egyéb nagyobb egységek kiemelésére is. Ha igazán szép végeredményre törekszünk, válasszunk átlátszó vezetékkel szerelt verziót!

A helyi, figurális világításnál bátran használjunk klasszikus formákat, mint például a gyertyatartó, a csillag vagy a karácsonyfa, de az idei év újdonságai a különböző, természetes ihletésű, finoman kidolgozott darabok. A vékony füzérek alkotta koszorú csodás ünnepi hangulatot garantál, de válogassunk bátran a különböző látványos formák közül, mint a háromdimenziós szarvasok, hóemberek, pingvinek. Ezek a dekorációk megérdemelnek egy-egy kiemelt helyet egy kis konzolasztalon, a komód tetején vagy az ablakpárkányban.

Hogy pontosan mit választunk, az természetesen az egyéni ízlésünkön múlik, azonban érdemes egységes designra törekedni, nem kombinálni túlságosan sok színt, formát és stílust, illetve az állandóan váltakozó effektek is zavaróak lehetnek tartós használatnál.

Világítás kint

Akár csak egy kis erkélyünk, nagyobbacska teraszunk vagy egy egész kertünk van, a téli hónapokban érdemes figyelmet szánni ennek kivilágítására is, hiszen ilyenkor tudjuk a legtovább élvezni a látványt. Az alapszabály nagyjából ugyanaz, mint a beltéri világítás esetében: az általánosabb, nagyobb felületre felhelyezhető fények mellett a szoborszerű, egyedi elemekkel tudjuk a legjobb hatást elérni.

A benti fényháló kültéri megfelelője, mondhatni alapdarab az ereszcsatorna hosszában elhelyezhető füzér, amely a jégcsapok szikrázó szépségét idézi meg – erre az effektek is ráerősítenek. Míg bentre általában szívesebben választjuk a meleg fehér vagy színes fényeket, kintre nyugodtan nyúlhatunk a hideg fehérekhez, amelyek a sötétben mesésen fognak ragyogni. Fényhálókkal kiemelhetjük a fák törzsét, füzérekkel vagy leszúrható lámpákkal az ösvényeket, a korlátokat, kerítést. Természetesen, ha vannak fenyőfák a kertben, ezeket is feldíszíthetjük. Kint talán még hatásosabbak lesznek a világító fényszobrok: a különböző állatfigurák megunhatatlanok, sosem mennek ki a divatból. Ezeket érdemes kisebb csoportokban elhelyezni, önmagukban könnyen elvesznek a nagyobb térben. Egy méretesebb kertben főleg azokat a részeket díszítsük, amelyekre gyakran látunk rá.

A kültéri világítás sarkalatos pontja a biztonság. Kizárólag olyan termékeket vásároljunk, amelyek kimondottan ajánlottak kinti használatra: az ezekben található fémalkatrészek rozsdamentesek, a szerkezetek IP védelemmel ellátottak. A másik fontos pont az áramcsatlakozás – ennek megoldását bízzuk kezdetben szakemberre, főleg ha nagyobb volumenű terveink vannak.